Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

Aandeleninkoop naar nieuw record

Categorie

Waarschijnlijk wordt dit jaar een recordbedrag gespendeerd aan de inkoop van eigen aandelen. Analisten van zakenbank Goldman Sachs denken dat de bedrijven in de S&P 500 daar dit jaar US $ 650 miljard aan zullen besteden. Het vorige record stamt uit 2007 toen door de S&P 500-bedrijven een bedrag van US $ 589 miljard aan inkoop van eigen aandelen is besteed.

Deel deze US $ 650 miljard door de waarde van alle bedrijven in de S&P 500 (US $ 23.000 miljard) en aandeleninkoop blijkt goed te zijn voor zo’n 3% daarvan. Tel het dividendrendement van 1,9% daar nog bij op en aandeelhouders krijgen opgeteld ongeveer 5% uitgekeerd.

Zelfs al loopt de rente verder op dan nog steekt deze 5% vrij aantrekkelijk af bij het rendement dat alternatieven opleveren. Deze zienswijze - en het vooruitzicht van hogere winsten en dividenden - verklaart Buffett’s voorkeur voor aandelen momenteel: "Moet gekozen worden tussen langlopende obligaties en aandelen dan zou ik ogenblikkelijk voor aandelen kiezen", aldus Buffett eerder dit jaar.

Korte en lange termijn

Voor beleggers die van plan zijn aandelen te verkopen is aandeleninkoop vaak gunstig, omdat extra vraag naar aandelen de prijs ervan op korte termijn dikwijls stuwt. Ook de winst per aandeel - een maatstaf waar veel beleggers naar kijken - stijgt veelal door inkoop van eigen aandelen doordat de winst over minder aandelen verdeeld hoeft te worden.

Of aandeleninkoop ook in het belang is van op lange termijn gerichte aandeelhouders hangt vooral af van de waardering. Enkel wanneer sprake is van onderwaardering is inkoop van eigen aandelen interessant. In dat geval geldt namelijk dat de intrinsieke waarde van de resterende aandelen stijgt wat deze aandelen des te aantrekkelijker maakt.

Apple

Een bedrijf dat veel eigen aandelen inkoopt is Apple. De iPhone-fabrikant kondigde onlangs een nieuw inkoopprogramma aan, ter waarde van US $ 100 miljard. Overigens beknibbelt Apple ook zeker niet op investeringen in het bedrijf zelf, iets wat bij grootschalige aandeleninkoop soms een punt van kritiek is.

Wij menen dat Apple de komende jaren zo’n US $ 80 miljard per jaar aan aandeleninkoop zal besteden. Apple maakt tegenwoordig circa US $ 60 miljard winst per jaar en bovendien wil het bedrijf de netto cashreserve van US $ 145 miljard op termijn reduceren tot nul.

Binnen de beleggingsportefeuille van Buffett’s investeringsvehikel Berkshire Hathaway vormt Apple met afstand de grootste positie. Deze positie heeft momenteel een waarde van maar liefst US $ 45 miljard en de inkoop van eigen aandelen vormt een belangrijke reden waarom Buffett zo enthousiast over Apple is.

"Ik vind het fantastisch te zien dat [bij Apple] eigen aandelen worden ingekocht", aldus Buffett tijdens zijn aandeelhoudersvergadering in Omaha onlangs. "Geweldig dat ons belang [in Apple] van 5%, of wat het ook precies mag zijn, zal groeien naar 6% of 7% zonder zelf maar een cent te hoeven betalen."

DISCLOSURE: Voor eigen rekening bezitten we aandelen Apple en Berkshire Hathaway.

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden