Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

Nog even over Facebook...

Categorie

Afgelopen week stelden we gecharmeerd - en zelf ook aandeelhouder - te zijn van Facebook, het sociale netwerk met wereldwijd meer dan 2 miljard gebruikers.

Slechte timing

De timing van ons bericht over Facebook had nauwelijks slechter gekund. Afgelopen donderdag namelijk daalde het aandeel circa 20% na een tegenvallende kwartaalupdate. Een bedrag van meer dan US $ 100 miljard aan beurswaarde ging hiermee in rook op.

Zo dramatisch als de koersdaling doet vermoeden waren de cijfers van Facebook niet. De kwartaalomzet van Facebook steeg bijvoorbeeld met 42%. En het aantal Facebook-gebruikers is met 11% toegenomen. Dat de omzet harder is gestegen dan het aantal gebruikers wordt verklaard doordat Facebook per gebruiker meer is gaan verdienen.

De winst steeg met 32% wat minder sterk dan de omzet. Dit wordt verklaard door een kostentoename van 50% waarbij is opgemerkt dat het aantal medewerkers met bijna de helft is toegenomen, tot iets meer dan 30.000.

Aantrekkelijk aandeel

De trend van offline- naar online-adverteren waarvan Facebook profiteert zet onverminderd door. En opgemerkt is ook dat Facebook onder meer WhatsApp (waarvan de gebruikers gemiddeld jonger zijn dan die van Facebook zelf) vooralsnog helemaal niet te gelde heeft gemaakt.

Facebook investeert fors in innovatie, content en beveiliging van data. Dit onder meer om de verspreiding van nepnieuws en propaganda te voorkomen. Ook zijn de regels voor adverteerders aangescherpt wat vermoedelijk omzet heeft gekost.

De maatregelen die Facebook heeft genomen en de investeringen die worden gedaan zijn vooral in het belang van de gebruikers. Winst op korte termijn wordt als het ware ingewisseld voor het versterken van de competitieve positie en het verbeteren van de vooruitzichten op lange termijn. Wij menen dat dit verstandig is. De recente koersdaling zien wij dan ook vooral als een aantrekkelijke koopkans.


DISCLOSURE: Voor eigen rekening bezitten we aandelen Facebook.

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden