Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

Buffett's eerste tv-interview

Categorie

Regelmatig delen we zeer recente interviews met Warren Buffett en andere succesvolle value-beleggers. Deze week willen u echter graag eens wijzen op Buffett's allereerste tv-interview (de video duurt circa 7 minuten).

Strategie hetzelfde

Het interview is eind 1984 opgenomen en in 1985 uitgezonden in het tv-programma "Adam Smith's Money World". De presentator start het interview met Buffett's opmerkelijke performance: "Had je US $ 10.000 in Berkshire Hathaway belegd in 1965 dan zou je nu [1985] een miljoen dollar hebben." Dat bedrag is slechts een fractie van wat de aandelen Berkshire Hathaway momenteel waard zouden zijn...

Aardig om te zien, vooral voor wie al bekend is met de strategie van Buffett, is dat zijn aanpak sinds het interview onveranderd is. Enkele quotes uit het interview die Buffett ook vandaag gedaan zou kunnen hebben:

"De eerste regel bij beleggen is geen geld [permanent] te verliezen. En de tweede regel is de eerste regel niet vergeten. En dat zijn alle regels die er zijn."

"Als je aandelen koopt tegen een prijs ver onder de [intrinsieke] waarde, en je koopt een groep van dergelijke aandelen, dan verlies je in feite onmogelijk geld."

"Het is vooral temperament en niet een hoog IQ dat bij beleggen cruciaal is. Een hoog IQ is geen vereiste om een succesvolle belegger te zijn."

Inzichten

Buffett's vermogen ten tijde van het interview bedroeg US $ 500 miljoen. Inmiddels is z'n vermogen, ondanks giften aan allerlei goede doelen, uitgegroeid tot ongeveer US $ 80 miljard (vrijwel dit gehele bedrag zal uiteindelijk ook aan goede doelen worden geschonken).

Een nuttig inzicht welke uit de video valt af te leiden is niet enkel dat Buffett's strategie kennelijk goed werkt maar dat vooral ook van belang is eraan vast te houden. Buffett heeft daardoor bij uitstek van compounding (het rente op rente-effect) kunnen profiteren. Die mogelijkheid heeft u als belegger zelf ook...

DISCLOSURE: Voor eigen rekening bezitten we aandelen Berkshire Hathaway.

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden