Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

De kracht van compounding

Categorie

Het is één van onze favoriete onderwerpen: compounding. Ook wel het effect van rente-op-rente of exponentiële groei genoemd.

Compounding - Albert Einstein noemde dit verschijnsel het achtste wereldwonder - is dermate krachtig dat het doodzonde is hiervan niet te profiteren. In deze korte video laat de succesvolle value-belegger Mohnish Pabrai zien hoe compounding werkt (de video duurt circa 5 minuten).

Warren Buffett

Dat Warren Buffett tot de rijkste man ter wereld kon uitgroeien is volledig terug te voeren op het effect van compounding. Buffett's vermogen toen hij in 1969 met zijn investeringsfonds Buffett Partnership stopte bedroeg circa US $ 25 miljoen. Grote inkomsten heeft Buffett sindsdien niet meer gehad.

Dat het genoemde bedrag van US $ 25 miljoen heeft kunnen uitgroeien tot de US $ 84 miljard die Buffett momenteel bezit is terug te voeren op effect van compounding. Een gemiddeld jaarlijks rendement van 18% sinds 1969 volstaat hiervoor.

Suggestie (met name voor jongeren!)

Zelfs zonder startkapitaal is het mogelijk van de kracht van compounding te profiteren, door simpelweg voortdurend 'onder je stand' te leven en het gespaarde geld te beleggen (goed gespreid uiteraard!).

Stel, iemand is 19 jaar en investeert tot hij 25 jaar is jaarlijks EUR 2.000,-. Uitgaande van een jaarlijks rendement van 10% zou deze persoon [Investor B] EUR 944.641,- bezitten wanneer hij 65 jaar is.

Een andere persoon [Investor A] merkt het plan op en investeert ook jaarlijks EUR 2.000,- maar begint pas op 25-jarige leeftijd. Zij blijft dat jaarlijks doen tot ze 65 jaar is (in totaal legt Investor A daarmee EUR 80.000,- in tegenover de EUR 14.000,- van Investor B). Opmerkelijk: ondanks de aanzienlijk hogere inleg van Investor A ligt het eindsaldo van haar op 65-jarige leeftijd nog altijd onder dat van Investor B.

De verklaring voor deze opvallende uitkomst heeft alles te maken met compounding. Het voorbeeld is afkomstig uit een populair artikel van Dow Theory Letters dat we van harte aanbevelen (ook om jongeren in uw omgeving over te informeren!).

De les is uiteraard zo vroeg mogelijk te beginnen (maar beter laat dan nooit!). Zelfs zonder startkapitaal, slechts een bescheiden jaarlijkse inleg en een redelijk verondersteld beleggingsrendement is het absoluut de moeite waard om in te spelen op en daarmee te profiteren van het effect van compounding.

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden