Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

Het nut van niets doen

Categorie

Met name voor die beleggers die meerdere keren per dag hun portefeuille checken zal dit een openbaring zijn: bij beleggen is 'niets doen' vaak de beste keuze.

Pak een willekeurig beleggersblad bij de hand en u wordt overspoeld met tips om op allerlei trends in te spelen. Om over de stroom aanbevelingen online nog maar te zwijgen. Op de lange duur bezien bent u meestal het beste af al deze goedbedoelde adviezen te negeren.

In veel vakgebieden bestaat er een positief verband bestaat tussen activiteit en resultaat. Bij beleggen niet. Sterker nog, het verband is negatief. Hoe meer transacties een belegger gemiddeld doet hoe slechter het rendement.

De strategie van het 'niets doen' lijkt gemakkelijk maar is dat niet. Uw eigen emoties wekken voortdurend het gevoel op dat er iets moet gebeuren. Dat geldt des te meer wanneer uw portefeuille in korte tijd bijvoorbeeld 20% (of meer) daalt. Maar is sprake van een goed gespreide portefeuille gevuld met kwaliteitsbedrijven dan is 'niets doen' ook in dat geval vaak verstandig.

Vorig jaar lieten we al zien dat er heel wat succesvolle beleggers zijn die vinden dat 'niets doen' vaak een prima keuze is wanneer gespreid belegd wordt in kwaliteitsbedrijven. Dit artikel (we kregen er van meerdere lezers complimenten voor, waarvoor dank!) vindt u via deze link terug.

 

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden