Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

Zo wordt u een betere belegger

Categorie

Zo nu en dan wordt ons de volgende vraag gesteld:

"Ik wil een betere belegger worden: hoe doe ik dat?"

Werkwijze succesvolle beleggers

Voordat we onze tip hiervoor prijsgeven, is het goed te kijken naar de werkwijze van 's werelds meest succesvolle beleggers. Immers, voor wie zelf een betere belegger wil worden kan het geen kwaad te kijken wat de meest succesvolle beleggers doen.

En het zal u zeker niet verbazen, de meest succesvolle beleggers laten hun beleggingen niet bepaald van het toeval afhangen. Hoewel ook bij hen zeker niet alle aankopen succesvol zijn, geldt wel dat aan iedere aankoop een rationele afweging vooraf is gegaan.

Waken voor emoties

Bij het nemen van beleggingsbeslissingen gaan succesvolle beleggers uiterst rationeel te werk. Wanneer aandelen die zij hebben gekocht dalen is dat voor hen geen reden voor het doorgeven van een verkooporder. Integendeel, koersdalingen worden dikwijls benut om posities te vergrootten.

En wanneer de koers gelijk na aankoop stijgt leidt dat bij succesvolle beleggers veelal bepaald niet tot euforie. Warren Buffett stelde onlangs bijvoorbeeld nog dat hij aandelen die hij koopt het liefst ziet zakken, om nog meer te kunnen kopen, tegen lagere koersen. Een houding die vrijwel haaks staat op die van de meeste andere beleggers.

Onze tip...

Wie voor zichzelf als doel stelt een betere belegger te worden is het zinvol om te streven naar zo rationeel mogelijke beleggingsbeslissingen. En hiermee komen we bij onze tip: het aanleggen van een aandelenmap.

In deze map bundelt u alle informatie over de aandelen in bezit (en over de aandelen die u als mogelijke toekomstige belegging ziet). Dat kunnen analyses van analisten zijn, eigen onderzoek, jaarverslagen, krantenberichten, schattingen van de intrinsieke waarde, enzovoort.

Het aanleggen van zo'n map heeft twee belangrijke voordelen. Allereerst geldt dat dit er automatisch toe leidt dat beslissingen rationeler worden. De invloed van uw emoties wordt simpelweg verkleind doordat informatie verzamelt en beoordeeld wordt.

Het andere voordeel - zeker net zo belangrijk - is dat u na verloop van tijd zelf kunt terugblikken op de aanvankelijke motivatie voor aanschaf. En hoewel de betreffende aankoop zowel succesvol als niet-succesvol geweest kan zijn, maakt dat voor de beoordeling eigenlijk niet eens zoveel uit.

Immers, wanneer een aandeel op verlies staat kan de conclusie zijn dat het aandeel onvoldoende tijd gegeven is, of dat juist bepaalde informatie verkeerd beoordeeld is. Periodieke evaluaties leiden op den duur tot steeds meer weloverwogen beleggingsbeslissingen. Het aanleggen en onderhouden van een aandelenmap draagt er zodoende aan bij dat u een steeds betere belegger wordt.

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden