Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

Een bijzondere categorie missers...

Categorie

We stelden afgelopen week dat het aanleggen van een aandelenmap een goede manier is om zelf een betere belegger te worden. Dit omdat dan na verloop van tijd kan worden teruggekeken naar de motivatie voor het kopen van bepaalde aandelen wat waarschijnlijk nuttige inzichten zal opleveren.

Het periodiek evalueren van eerdere aankopen - al dan niet succesvol - leidt op den duur tot meer weloverwogen en daarmee gemiddeld ook betere beleggingsbeslissingen.

Met een aandelenmap en wellicht eveneens een checklist zou het aantal toekomstige missers te beperken moeten zijn. Dit door bijvoorbeeld voor de eventuele aanschaf van aandelen na te gaan of er misschien sprake is van enige vorm van leverage, te bepalen of de competitieve positie voldoende sterk is en door een oordeel te vellen over de vraag of het management wel integer is.

Afgezien van het soort 'actieve' missers waar we zonet op wezen bestaat er nog een andere categorie missers waarvan de impact vermoedelijk een stuk groter is. Een categorie waarvan menig belegger zich vaak helemaal niet bewust is.

Gemiste kansen

Bij deze categorie missers gaat het om - de onzichtbare impact van - gemiste kansen. Kansen waarvan u had kunnen profiteren maar dat niet, of slechts heel beperkt, deed. Warren Buffett stelde eens dat de verliezen van zijn 'actieve' missers verbleken bij de winsten die hij had kunnen behalen op beleggingen die hij uiteindelijk toch niet deed.

Wie zichzelf ten doel heeft gesteld om een betere belegger te worden doet er verstandig aan eens de mogelijke redenen te overdenken van het missen van wat achteraf gezien heel lucratieve beleggingen zouden zijn geweest. Misschien is er aan sommige kansen aanvankelijk te weinig aandacht besteed of wellicht vond u de toenmalige prijs 'net' te hoog?

Het lijkt wellicht wat vreemd om eens grondig na te denken over de mogelijke oorzaken van gemiste (beleggings)kansen temeer omdat de gevolgen maar amper zichtbaar zijn. Toch is dit wel degelijk een gedachteoefening die de moeite waarde is, omdat de onzichtbare impact van gemiste kansen veelal een stuk groter is dan aanvankelijk gedacht. En wie weet verlaagt u zo misschien wel de kans op gemiste kansen in de toekomst...

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden