Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

Mijd dit aandeel (en soortgelijke)

Categorie

Tot begin dit jaar waren virtuele munten zoals bitcoin onder sommige 'beleggers' extreem populair. Een bericht dat we toen schreven over de zienswijze van Buffett en zijn briljante zakenpartner Charlie Munger over het idee van bitcoin als belegging vindt u hier terug.

Ingestort

De prijs die vandaag de dag voor een bitcoin wordt betaald ligt zo'n 65% onder het niveau van rond de jaarwisseling. De prijs van veel andere virtuele valuta daalde nog sterker en is in verschillende gevallen zelfs volledig ingestort.

Een tijdje voor de bitcoin-hype waren beleggers - speculanten eigenlijk - razend enthousiast over bedrijven die zich bezighielden met 3D-printen, zoals het bedrijf Stratasys. En een tijd daar weer voor waren sommigen bereid extreme waarderingen te betalen voor bedrijven die zich bezighielden met zonne-energie, zoals het bedrijf SunPower.

De nieuwe hype...

De bedrijven die momenteel 'hot' zijn - en waarmee menigeen flink het schip in zal gaan - zijn bedrijven die zich bezighouden met medicinale cannabis. De zogeheten mediwietproducten.

Het meest aansprekende aandeel in deze sector is het Canadese bedrijf Tilray (symbool TLRY). Tilray boekte de afgelopen twaalf maanden US $ 28,1 miljoen aan omzet terwijl de beurswaarde afgelopen week US $ 22 miljard bedroeg. Daarmee werd aan dit nog maar vrij recent opgerichte bedrijf een waardering gegeven van zo'n 800 keer de omzet. Absurd!

Van Tilray zijn 17,8 miljoen (19,1%) van de in totaal 93,1 miljoen uitstaande aandelen op de beurs verhandelbaar. Heel regelmatig ligt het aantal verhandelde aandelen Tilray de laatste tijd boven 17,8 miljoen stuks. Kortom, de gemiddelde 'belegger' heeft de aandelen nog geen dag in bezit. Ook dit is een indicatie van de extreme speculatie waarvan hier sprake is.

Short-sellers

Het lijkt gezien de extreme koersstijgingen misschien aantrekkelijk om zelf ook maar aandelen Tilray aan te schaffen om van de hype mee te profiteren. Of om juist 'short' te gaan om alvast in te spelen op de onvermijdelijke daling. Onze suggestie is beide niet te doen.

Heel wel mogelijk zijn het de short-sellers zelf die hebben bijgedragen aan de gekte. Zij verkochten aandelen Tilray zonder ze in bezit te hebben in de veronderstelling aandelen Tilray later tegen een lagere koers wel te kunnen kopen. Het aandeel steeg juist sterk waardoor de short-sellers gedwongen waren in allerijl zelf aandelen Tilray te kopen waarmee ze hebben bijgedragen aan de explosieve koersstijging onlangs.

Wees zelf verstandig en mijd (net als wij) de momenteel extreem populaire mediwietaandelen. Het is een kwestie van tijd voordat heel wat naïeve en onervaren particuliere beleggers zullen realiseren hiermee het schip te zijn ingegaan...

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden