Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

Stijgende rente is toch niet slecht

Categorie

De rente in de Verenigde Staten is deze week opnieuw verhoogd. Dat was eigenlijk ook wel de verwachting: de inflatie zit daar namelijk dicht in de buurt van het beoogde niveau van 2%, de werkloosheid is er met 3,9% het laagst in 17 jaar en de economische groei kwam afgelopen kwartaal uit op meer dan 4%.

Het verder oplopen van de rente lijkt waarschijnlijk. De inflatie neemt namelijk wereldwijd toe en zelfs de Europese Centrale Bank lijkt af te willen van het extreem stimulerende monetaire beleid.

De theorie

Een stijgende rente is volgens de theorie - en volgens vele berichten in de media de laatste tijd - slecht nieuws voor aandelen. Onder meer omdat bij een hogere rente de huidige waarde van toekomstige winsten lager is.

Ook maakt een hogere rente spaargeld en beleggen in obligaties aantrekkelijker. En aandelen dus relatief minder aantrekkelijk. Bovendien zou een hogere rente bedrijven en consumenten minder aanzetten te investeren wat slecht is voor de economische groei.

Tot zover de theorie. Want wat aandelen betreft blijkt de praktijk een stuk weerbarstiger...

De praktijk

Uit onderzoek van Joseph Davis van vermogensbeheerder Vanguard blijkt dat in de elf periodes van stijgende rente in de afgelopen 50 jaar slechts eenmaal sprake is geweest van een negatief aandelenrendement. Dat was in 1974 het geval toen aandelen met 15% daalden. Dat jaar zou beschouwd kunnen worden als een uitzondering vanwege de welbekende oliecrisis toen.

Maar zelfs als 1974 gewoon meegenomen wordt ligt in de elf periodes van stijgende rente het gemiddelde rendement op ongeveer 10% per jaar. Dat is in lijn met het gemiddelde jaarrendement van de S&P 500 sinds 1925.

Onze suggestie

Een verklaring voor het feit dat een stijgende rente voor aandelen niet slecht hoeft te zijn heeft ermee te maken dat periodes van stijgende rente vaak samenvallen met periodes van sterke groei. En dat laatste is voor de bedrijfswinsten en daarmee ook voor aandelen uiteraard juist gunstig.

Suggestie wat ons betreft is om eigenlijk voortdurend belegd te zijn in aandelen. Bij voorkeur in value-aandelen en uiteraard goed gespreid. De kans op een goed rendement op langere termijn is met zo'n aanpak volgens ons veel groter dan wanneer telkens geprobeerd wordt de aandelenmarkten precies te timen.

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden