Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

Een nuttige quiz voor beleggers

Categorie

Zelf hebben wij een duidelijke voorkeur voor het beleggen in kwaliteitsbedrijven. In bedrijven die bovengemiddeld winstgevend zijn en die zelf - onafhankelijk van wat er op de aandelenbeurs gebeurt - iedere dag geld verdienen.

Bij bedrijven die bovengemiddeld winstgevend zijn moet er per definitie sprake zijn van competitieve voordelen. Zou daarvan namelijk geen sprake zijn dan zou het niet lang duren voordat concurrentie opdoemt en het met de hoge winstgevendheid gedaan is.

De quiz

Om het nut van beleggen in kwaliteitsbedrijven duidelijk te maken hebben we deze week een korte maar beslist ook nuttige quiz voor u. Antwoorden op de quizvragen treft u aan onderaan dit bericht maar kijkt u daar pas wanneer u de drie vragen eerst bekeken en beantwoord heeft!

Gaat u uit van een beleggingsperiode van 40 jaar. En dat de volledige winst ieder jaar geherinvesteerd wordt tegen het genoemde rendement.

VRAAG 1: In welke van deze beide bedrijven zou u liever beleggen?

Bedrijf A: dit bedrijf verdient 20% op het eigen vermogen.
Bedrijf B: dit bedrijf verdient 10% op het eigen vermogen.

VRAAG 2: Naar welk bedrijf zou uw voorkeur uitgaan wanneer u voor aandelen van Bedrijf A vier keer de boekwaarde zou moeten betalen en voor aandelen van Bedrijf B slechts twee keer?

VRAAG 3: Naar welk bedrijf zou uw voorkeur uitgaan wanneer u bovendien zou weten dat aandelen in Bedrijf A aan het einde van de periode verkocht kunnen worden tegen twee keer de boekwaarde terwijl u aandelen in Bedrijf B dan tegen vier keer de boekwaarde zou kunnen verkopen?

Antwoord op de gestelde vragen treft u aan onderaan dit bericht.

 


 

ANTWOORD:

Bedrijf A is telkens de beste keuze. Ondanks de halvering qua koers/boekwaarde-verhouding zou een belegging in Bedrijf A nog altijd 18% per jaar hebben opgeleverd. En ondanks het scenario van een verdubbeling van de koers/boekwaarde-verhouding bij Bedrijf B zou een belegging in dit bedrijf zijn uitgekomen op 12% per jaar.

Natuurlijk, ook voor kwaliteitsbedrijven betalen beleggers soms (te) veel. Maar dikwijls is het zo dat beleggers zich blindstaren op de korte termijn of zich juist richten op de ogenschijnlijk goedkoopste aandelen. Dit verklaart waarom aandelen van de allerbeste bedrijven vaker dan menigeen verondersteld ook nog eens heel aantrekkelijke beleggingen zijn.

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden