Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

Geen paniek!

Categorie

Na een lange periode waarin aandelenmarkten gestaag opwaarts tendeerden is het tij inmiddels wel gekeerd. Met name de laatste dagen staan aandelen stevig onder druk.

In drie maanden tijd daalde de AEX van 576 naar 507 punten. Sinds begin dit jaar staat de Amsterdamse beursgraadmeter al bijna 10% in de min. Bij zowel de Dow Jones als de S&P 500 is met de recente dalingen de hele jaarwinst weer verdwenen. En van de aanzienlijke winst van technologiegraadmeter Nasdaq sinds begin dit jaar is amper nog iets over.

Oorzaken

Veel analisten hebben er geen moeite mee oorzaken op te sommen die de recente dalingen achteraf gezien goed verklaren. Zo zijn beleggers zich zorgen gaan maken over het aanhoudend stijgen van de rente en de verdere renteverhogingen die met name in de Verenigde Staten nog in het verschiet liggen.

Tegenvallende kwartaalcijfers helpen het sentiment al evenmin. Dat geldt eveneens voor de onderwerpen die het nieuws de laatste tijd domineren: Italië, Saoedi-Arabië en Brexit. Dan zijn er nog de aanhoudende handelsperikelen tussen de Verenigde Staten en China terwijl in het land van de rijzende zon ook nog eens sprake is van afzwakkende groei.

Ondanks al deze redenen voor pessimisme zijn wij niet pessimistisch. En wie net als wij voor de langere termijn gespreid in aantrekkelijk gewaardeerde kwaliteitsbedrijven belegt zou dat evenmin moeten zijn. Recente koersdalingen hebben heel wat aandelen van kwaliteitsbedrijven die aanvankelijk al vrij aantrekkelijk gewaardeerd waren immers des te aantrekkelijker gemaakt.

Podcast met Jeremy Siegel

Een interessante en aan de recente dalingen gerelateerde podcast met professor Jeremy Siegel (72) waar we u graag op willen wijzen treft u hier aan (het audiofragment duurt circa 24 minuten).

Jeremy Siegel is economieprofessor aan business school Wharton en auteur van de bestseller 'Stocks for the Long Run'. Over de recente correctie maakt hij zich geen grote zorgen, aandelen zijn "redelijk gewaardeerd" volgens professor Siegel en bovendien stelt hij dat het bijna op geen enkel moment verstandig is om in paniek te raken. Wij kunnen ons in deze wijze woorden prima vinden.

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden