Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

[Video] Dit rendement voorziet Joel Greenblatt

Categorie

Graag wijzen wij deze week op een interessant en vrij recent interview met 'superbelegger' Joel Greenblatt (deze video duurt circa 10 minuten).

Greenblatt (1957), adjunct professor aan Columbia Business School, is een van de meest succesvolle value-beleggers aller tijden. Met zijn fonds Gotham Capital behaalde hij tussen 1985 en 1995 een gemiddeld jaarlijks rendement van 34% (na aftrek van alle kosten).

In de video, ongeveer een maand geleden opgenomen ten tijde van de 'Robin Hood Investors Conference' in New York, stelt Greenblatt dat aandelen naar zijn idee behoorlijk duur zijn. Greenblatt heeft uitgerekend dat de brede aandelenindex S&P 500-index in slechts 22% van de tijd de afgelopen 28 jaar duurder was dan nu, en in 78% van de tijd dus goedkoper.

Wat betekent dit?

Greenblatt stelt dat doordat aandelen relatief duur zijn het verwachte rendement nu juist relatief laag is. In ieder geval minder dan het gemiddelde rendement over de afgelopen 28 jaar van ongeveer 10% per jaar. Het verwachte rendement is volgens Greenblatt overigens nog wel positief: voor de komende twaalf maanden houdt hij rekening met een verwacht rendement van 4 tot 6%.

In een scenario van drie jaar met een lager dan gemiddeld rendement van zo'n 4 tot 6% per jaar zijn aandelen weer gemiddeld gewaardeerd, aldus Greenblatt. Het verwachte rendement komt dan weer in de buurt van 10% per jaar. In een scenario waarin aandelen al heel snel 20% zouden dalen ontstaat vrijwel gelijk de situatie dat het verwachte rendement weer zo'n 10% bedraagt.

Aardig aan de video is dat Joel Greenblatt koersmutaties zo duidelijk koppelt aan het verwachte rendement. Hoe meer aandelen dalen - of hoe langer een periode van koersstagnatie aanhoudt - hoe gunstiger dat voor het verwachte rendement is!

Greenblatt's kijk op value-beleggen

Joel Greenblatt richt zich, net als wij overigens, niet zozeer op de allergoedkoopste aandelen in termen van bijvoorbeeld koers/boekwaarde-verhouding of koers/omzet-verhouding. Dikwijls zijn de onderliggende bedrijven van zulke aandelen zwak en de toekomstvooruitzichten op z'n best matig. Hoewel ook dit een value-variant betreft zijn wijzelf terughoudend met het beleggen in dergelijke zwakke bedrijven.

Value-beleggen definieert Greenblatt als het kopen van aandelen tegen een prijs die duidelijk onder de intrinsieke waarde ligt van het onderliggende bedrijf zelf. Deze kijk maakt dat ook de allerbeste bedrijven soms als value-aandelen te zien zijn. Onze definitie van value-beleggen is gelijk aan die van Greenblatt.

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden