Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

Een gedicht (suggestie van Warren Buffett)

Categorie

Waar de omstandigheden waar bedrijven in werkelijkheid mee te maken hebben veelal schommelen tussen vrij goed en niet zo goed prijzen beleggers aandelen - van dezelfde bedrijven (!) - alsof de omstandigheden zouden fluctueren tussen fantastisch en dramatisch. Scherpe koersdalingen, zoals ook de laatste tijd het geval, vormen een emotionele beproeving voor beleggers.

Een berg aan zorgen

De situatie nu is eigenlijk niet eens zo anders dan die van een paar maanden geleden, toen aandelen een stuk hoger stonden. Waar beleggers toen nauwelijks risico's zagen (dat is juist een risico!) is er nu sprake van een berg aan zorgen. Zorgen over de economische groei, over de bedrijfswinsten, over het beleid van de centrale banken en over de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China.

De zogeheten berg der zorgen bestaat verder uit onder meer onzekerheid rondom de Brexit, Italiaanse begrotingsperikelen en de sociale onrust in Frankrijk. En wellicht dat inmiddels ook het scherpe fluctueren van de aandelenmarkten zelf aan de berg van zorgen kan worden toegerekend.

Op de beurs kan het stoplicht ieder moment van groen in rood veranderen, zonder op oranje te staan. Wij weten niet of aandelen het komende jaar zullen stijgen of dalen, laat staan wat er op nog kortere termijn gebeurt. Maar de aanzienlijke berg van zorgen, aantrekkelijke waarderingen en recordbedragen besteed aan de inkoop van eigen aandelen stemmen ons eerder optimistisch dan pessimistisch.

Het gedicht

Wanneer aandelenmarkten sterk dalen zoals recent doen beleggers er volgens Buffett verstandig aan een aantal regels uit het gedicht "If..." van de Britse dichter Rudyard Kipling (1865 -1936) te lezen, zo stelt Buffett in zijn meest recente jaarverslag:

If...

If you can keep your head when all about you are losing theirs...
If you can wait and not be tired by waiting...
If you can think - and not make thoughts your aim...
If you can trust yourself when all men doubt you...
Yours is the Earth and everything that's in it.

Vrij vertaald:

Als...

Als je je hoofd erbij kunt houden wanneer iedereen om je heen de kluts kwijtraakt...
Als je kunt wachten zonder het wachten beu te worden...
Als je kunt denken - en niet gedachten maken je doel is...
Als je je zelfvertrouwen niet verliest wanneer iedereen aan je twijfelt...
Zal heel de wereld zich aan jou onthullen.

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden