Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

Professor Siegel over de beurs

Categorie

De winsten van de bedrijven in de S&P 500 stegen afgelopen jaar met maar liefst 26%. Deze forse toename hangt deels samen met de lagere belastingtarieven voor bedrijven in de Verenigde Staten. Opgemerkt is wel dat het hierbij om een structurele verlaging gaat, niet een eenmalige maatregel.

Ondanks de forse winststijging daalden de meeste aandelenbeurzen afgelopen jaar, inclusief de S&P 500. Deze index bereikte afgelopen september nog een recordniveau maar daarna is de volledige jaarwinst verspeeld, en meer.

Combineer de hogere winst met lagere koersen en een lagere waardering is onvermijdelijk. De koers/winst-verhouding van de S&P 500 daalde afgelopen jaar van 21,4 aan het begin van het jaar tot 16 aan het einde. Dat is een daling van maar liefst 25%.

Een koers/winst-verhouding van 16 voor de S&P 500 (dit is de belangrijkste beursindex ter wereld) is volgens ons heel redelijk, en al helemaal wanneer rekening wordt gehouden met de nog altijd heel lage renteniveaus. Bovendien wordt voor dit jaar een verdere winsttoename voorzien.

Bovenstaande optimistische kijk sluit nauw aan bij de visie van Jeremy Siegel (73). Siegel is economieprofessor aan business school Wharton en auteur van de bestseller 'Stocks for the Long Run'. Een zeer recente podcast waarin professor Siegel zijn optimistische visie nader toelicht en waarop wij u graag willen wijzen is beschikbaar via deze link (het audiofragment duurt circa 23 minuten).

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden