Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

Alphabet versus Apple

Categorie

Alphabet (beter bekend als Google) en Apple zijn beide uitzonderlijk goede bedrijven. Van beide hebben we aandelen in bezit en beide bedrijven maakten deze week kwartaalcijfers bekend. De beurskoers van Alphabet daalde vervolgens met 8% terwijl Apple juist in koers opveerde. Welk aandeel is onze favoriet?

Alphabet versus Apple

Alphabet zag de omzet afgelopen kwartaal met 16,7% toenemen. Het bedrijfsresultaat nam op kwartaalbasis met 16,7% toe.

Bij Apple daarentegen daalde de omzet met 5,1%. En het bedrijfsresultaat daalde met 15,6%. Eigenlijk groeit Apple sinds 2015 al niet echt meer (er is sprake van slechts 5% omzettoename sindsdien). Het bedrijfsresultaat van Apple is sinds 2015 met 8% gedaald. Voor komend kwartaal voorziet Apple een onveranderde omzet vergeleken met een jaar eerder en een 10% lager bedrijfsresultaat.

De verklaring voor de sterk uiteenlopende koersbewegingen afgelopen week heeft met verwachtingen te maken. Voor Alphabet hadden beleggers op nog sterkere groei gerekend, en voor Apple op nog sterkere krimp.

Apple's omzet bedraagt US $ 258 miljard en het lukt nauwelijks nog deze omzet op te schroeven (Alphabet zit qua omzet op de helft). Vandaar dat Apple weinig anders rest dan geld aan de aandeelhouders uit te keren. Afgelopen jaar is US $ 14,2 miljard aan dividend betaald en kocht Apple voor US $ 75,1 miljard eigen aandelen in.

Alphabet keert geen dividend uit en besteedde afgelopen jaar slechts US $ 9,9 miljard aan aandeleninkoop. Het aantal uitstaande aandelen daalde hierdoor met 0,6% (bij Apple ligt het aantal uitstaande aandelen 7,2% lager ten opzichte van een jaar eerder).

Drie trends

In termen van veel waarderingsratio's is Apple het wat goedkopere aandeel momenteel. Maar juist Alphabet lijkt goed gepositioneerd om te profiteren van drie belangrijke trends...

Allereerst verschuiven advertenties nog altijd richting online. Ten tweede worden ook steeds meer daadwerkelijke aankopen online gedaan (in de Verenigde Staten gaat het inmiddels om zo'n 12% van alle aankopen). En ten derde geldt dat smartphone-gebruik nog altijd in opmars is (ongeveer 32% van de volwassenen wereldwijd bezit inmiddels een smartphone).

Dat tweederde van de wereldbevolking vooralsnog geen smartphone heeft lijkt in eerste instantie vooral gunstig voor Apple. Maar weet dat het bij deze groep vooral gaat om personen met weinig besteedbaar inkomen terwijl Apple juist vooral mikt op het premiumsegment van de markt.

Alphabet daarentegen heeft zeven gratis diensten - Google, Android, Maps, Chrome, YouTube, Google Play en Gmail - met stuk voor stuk meer dan een miljard gebruikers. Ongetwijfeld zal Alphabet hiermee profiteren wanneer er een paar miljard smartphone-bezitters bij komen.

Vanzelfsprekend is het een kwestie van tijd voordat ook Alphabet zo groot en winstgevend is dat ook dit bedrijf amper nog kan groeien en veel geld aan aandeelhouders zal worden uitgekeerd. Maar dat duurt vermoedelijk nog wel een jaar of vijf. Tot dan moet Alphabet in staat worden geacht de omzet te verdubbelen en niet onredelijk is voor de beurskoers zelf iets soortgelijks te veronderstellen.

Alphabet en Apple zijn twee exceptioneel goede bedrijven en van beide hebben we zoals gesteld aandelen in bezit. Waar Apple op veel waarderingsratio's wat aantrekkelijker lijkt is opgemerkt dat de groeivooruitzichten voor Alphabet nadrukkelijk beter zijn. Zouden we slechts een van beide aandelen mogen kiezen dan gaat onze voorkeur uit naar Alphabet.


DISCLOSURE: Voor eigen rekening hebben we aandelen Alphabet en Apple in bezit.

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden