Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

Niets zo veilig als aandelen

Categorie

Menig Nederlander heeft van huis uit meegekregen zuinig te zijn. En, wanneer het op geld aankomt, vooral geen al te grote risico's te nemen.

Beleggen in aandelen wordt veelal als risicovol gezien, vanwege de koersfluctuaties. Vandaar dat menigeen geen enkel aandeel bezit terwijl de middelen er daarvoor dikwijls wel zijn.

Gemiddeld op 'verlies'

Aandelenmarkten tenderen op termijn opwaarts maar slechts in een heel klein percentage van alle dagen is van een recordstand sprake. In veruit de meeste dagen dus niet.

Wie zo tegen aandelen aankijkt kan niet anders dan concluderen dat de kans zeer groot is dat een aandelenportefeuille op een willekeurig moment minder waard is dan dat deze ooit maximaal waard geweest is.

Kijkend naar de brede beursindex S&P 500 zien we iets soortgelijks. Deze index noteert gemiddeld circa 12% onder de 'all time high'-stand die eerder ooit bereikt is.

Ondanks bovenstaande geldt dat aandelen (over value-aandelen hebben we het nog niet eens) over langere periodes het best renderen van iedere denkbare beleggingscategorie. Ziet u hiervoor ook deze link welke het rendement van verschillende beleggingscategorieën laat zien sinds 1802.

Korte en lange termijn

Op de heel korte termijn is de kans vrijwel gelijk dat aandelen zullen dalen danwel stijgen. Maar bij aandelen staat de lange termijn niet simpelweg gelijk aan een heel aantal korte termijnen. Naarmate de termijn langer is wordt het steeds waarschijnlijker dat het werkelijke rendement dichter in de buurt ligt van het aantrekkelijke rendement dat van aandelen mag worden verwacht.

Het echte risico bij het beleggen in aandelen zijn niet de dalingen tussentijds. Die zijn namelijk een gegeven. Het echte risico zit hem erin dat aan het beleggen in aandelen - goed gespreid uiteraard! - voorbij wordt gegaan, vanwege de fluctuaties tussentijds.

De zekerheid tussentijdse fluctuaties te vermijden, voor een comfortabel gevoel zeg maar, wordt dikwijls impliciet verkozen boven een comfortabele oude dag. Mits de beleggingshorizon voldoende langs is, is er niets dat beter rendeert en veiliger is dan het gespreid beleggen in aandelen!

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden