Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

Even over Baidu (sterk in koers gedaald)

Categorie

Het slechtst presterende aandeel in onze modelportefeuille ValuePortfolio dit jaar is Baidu, de 'Google van China'. Baidu noteert sinds begin dit jaar zo'n 30% lager. Wij zien in Baidu het meest ondergewaardeerde aandeel binnen onze ValuePortfolio (in totaliteit plus 22% dit jaar) momenteel.

In China is de economische groei aan het vertragen. En bovendien is opgemerkt dat het sentiment er bepaald niet goed is: de Chinese Shanghai-beursindex bijvoorbeeld noteert ten opzichte van vier jaar geleden zo'n 50% lager.

Over Baidu

Naar Baidu zelf is op twee manieren te kijken. Allereerst als een bedrijf dat sterk groeit, maar (nog) weinig winst maakt. Gecorrigeerd voor desinvesteringen is Baidu's omzet afgelopen kwartaal met 21% gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Ter vergelijking: bij Alphabet (Google) nam de omzet afgelopen kwartaal met 18,6% toe.

Ten tweede is Baidu te zien als een bedrijf dat heel winstgevend is, maar nauwelijks groeit. De advertentie-inkomsten, goed voor driekwart van de omzet, namen afgelopen kwartaal maar met 3% toe. Dit hangt deels ook samen met aanpassingen die Baidu in het advertentieplatform aan het doorvoeren is en die de omzetgroei op korte termijn wat afremmen.

Baidu investeert bovendien fors in projecten op het gebied van kunstmatige intelligentie, cloud-diensten en zelfrijdende auto's. De investeringen op het vlak van kunstmatige intelligentie worden ook weer ingezet voor de eigen zoekmachine. Met behulp van een enorme, en steeds verdere toenemende, hoeveelheid data en kunstmatige intelligentie worden de zoekresultaten alsmaar beter.

Waardering

Baidu's beurswaarde momenteel bedraagt zo'n US $ 40 miljard. Maar Baidu heeft ook nog een netto-cashpositie van bijna US $ 12 miljard en een 58%-belang in iQiyi (de 'Netflix van China') en een 19%-belang in Ctrip.com (een Chinese aanbieder van reisdiensten). Deze beide belangen zijn samen eveneens bijna US $ 12 miljard waard.

Wordt de netto-cashpositie en de waarde van de beursgenoteerde belangen op de beurswaarde in mindering gebracht dan betalen beleggers eigenlijk maar zo'n US $ 16 miljard voor Baidu oftewel slechts het viervoudige van de door ons geschatte jaarwinst (dit is exclusief al het geld dat Baidu momenteel steekt in de aangestipte investeringsprojecten).

En bovenstaande is in zeker opzicht nog vrij conservatief want aan Baidu's investeringsprojecten die momenteel zo zwaar op de winst drukken hebben we geen enkele waarde toegedicht. Terwijl deze projecten wel degelijk waarde hebben.

Het sentiment rondom Chinese aandelen is momenteel zo slecht dat zelfs aandelen van China's dominante zoekmachine (70% marktaandeel) te koop zijn tegen een gecorrigeerde koers/winst-verhouding in de enkele cijfers. Dat is naar ons idee goedkoop. Heel goedkoop zelfs.

DISCLOSURE: voor eigen rekening bezitten we aandelen Baidu.

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden