Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

Doe maar niets

Categorie

Het zal u niet ontgaan zijn: aandelenmarkten wereldwijd staan de laatste weken behoorlijk onder druk. En wanneer aandelenmarkten zo sterk fluctueren ontstaat bij beleggers het gevoel iets te moeten doen.

Is sprake van sterke dalingen dan is het gevoelsmatig slim om te verkopen, om te voorkomen met nog meer verliezen te worden opgescheept. Stijgen aandelen fors dan voelt juist (bij)kopen als verstandig om verdere koerswinsten niet mis te lopen.

Gevolg van bovenstaande is dat beleggers dikwijls na een periode van dalingen besluiten te verkopen. En dat na een periode van stijgingen juist wordt gekocht. Precies verkeerd! Wanneer u net als wij gespreid belegt in sterke bedrijven die aantrekkelijk gewaardeerd zijn dan is niets doen meestal zo'n slechte idee nog niet. Maar juist dat is moeilijk.

Niet te timen

Zelfs 's werelds beste beleggers stellen koersbewegingen op korte termijn niet te kunnen timen. Het is een illusie te denken dat zelf wel te kunnen.

Bovendien is eenmaal juist timen nog niet genoeg. Want wanneer tot verkoop is besloten moet vervolgens ook nog weer getimed worden wanneer dan wel weer in aandelen te gaan.

Wanneer u een aandeel koopt is de kans circa 50% dat het aandeel de volgende dag op verlies staat. Voor een gespreide portefeuille geldt dit ook. En op een termijn van bijvoorbeeld een jaar is er ook nog steeds een aanzienlijke kans op verlies: ongeveer 25%.

Op lange termijn is van het beleggen in aandelen een aantrekkelijk rendement te verwachten. Geen enkele andere beleggingscategorie komt ook maar in de buurt van het rendement dat het gespreid beleggen in aandelen op termijn oplevert. De schommelingen tussentijds zijn als het ware de prijs die u daarvoor betaalt.

Is uw beleggingshorizon voldoende lang (anders belegt u beter geheel niet!) dan is het meestal verstandig om niets te doen wanneer aandelenmarkten weer eens dalen. Het is in ieder geval de wijze waarop we zelf omgaan met de onvermijdelijke dalingen tussentijds.

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden