Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

[Video] Buffett over bubbels

Categorie

Aandelenkoersen laten zich op de heel korte termijn - ten minste iedere periode korter dan een jaar - nauwelijks of niet voorspellen. Koersen bewegen dan vrijwel willekeurig.

Op de wat langere termijn - een periode van een jaar of drie volstaat vaak al - is er juist wel een duidelijk verband tussen prijs en waarde. Aandelen met een aanvankelijke prijs (koers) duidelijk onder de intrinsieke waarde stijgen dan veelal, en vice versa.

Hoe het kan dat prijs en waarde soms zo van elkaar verschillen? Dat legt onze leermeester Warren Buffett duidelijk uit in deze video (hint: het heeft te maken met menselijke emoties; de video duurt circa 5 minuten).

Ouderwetse slingerklok

Zelf vergelijken wij de aandelenmarkt wel met een ouderwetse slingerklok. Gemiddeld hangt de slinger precies omlaag, maar meestal bevindt deze zich aan de rechter- of linkerkant. Slechts in een fractie van de tijd wijkt de slinger maximaal rechts of links uit, zoals ook de aandelenmarkt slechts in een fractie van de tijd extreem over- dan wel ondergewaardeerd is.

Waar de aandelenmarkt met een slingerklok te vergelijken is geldt dat voor individuele aandelen eveneens. En goed om te beseffen: deze afzonderlijke slingerklokken lopen niet allemaal precies gelijk. Dat maakt dat er eigenlijk altijd wel aantrekkelijk gewaardeerde aandelen te vinden zijn, zelfs wanneer de aandelenmarkt in totaliteit een extreem hoge waardering heeft...

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden