Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

Maak deze denkfout niet

Categorie

Wie wel eens een bordspel met dobbelstenen speelt zal weten dat zich soms opvallende cijferreeksen voordoen. Hoewel de kans op iedere andere cijfercombinatie even groot is valt het uiteraard veel meer op wanneer bijvoorbeeld drie keer achtereen het getal zes gegooid wordt.

Gemeend wordt dan meer dan eens dat de kans om nog eens zes te gooien - dus na drie voorgaande zessen - wel minimaal moet zijn. Een denkfout, want die kans is en blijft precies een zesde (uitgaande van een zuivere dobbelsteen).

Beleggen

Sommige beleggers maken dezelfde denkfout als degenen die menen dat de kans op een vierde zes - na drie voorgaande zessen - wel minimaal zou moeten zijn. Die beleggers geven aan niet in aandelen te willen beleggen omdat aandelen de voorbije tien jaar zo goed presteerden. Zij veronderstellen impliciet dat het onderhand wel tijd is voor een correctie op de aandelenmarkten.

Uit onderzoek blijkt echter dat er vrijwel geen verband is tussen het rendement dat aandelen de voorgaande tien jaar hebben opgeleverd, en het rendement in het volgende jaar. Eveneens is er nauwelijks een verband tussen het rendement in het vorige decennium en het rendement in het erop volgende decennium.

Toch een verband...

Overigens is er wel een verband wanneer de periodes nog wat langer worden. Is het jaarrendement in de voorgaande twintig jaar laag geweest dan presteren aandelen de volgende tien jaar gemiddeld extra goed, en vice versa. Opgemerkt is dat het rendement van de S&P 500 de afgelopen twintig jaar met zo'n 6,3% per jaar aan de lage kant geweest is.

Ons advies is echter om u helemaal niet zo te laten leiden door het rendement van een bepaalde index over de voorgaande tien of twintig jaar. En voor wie - net als wij - in individuele aandelen belegt is het voorliggende rendement van een bepaalde index nog minder relevant...

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden