Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

Een goed idee van Buffett

Categorie

Het is een simpel idee van 's werelds beste belegger waarmee de beleggingsresultaten van menig belegger vermoedelijk verbeterd kunnen worden...

Het zit als volgt. Met enige regelmaat brengen groepen bedrijfskundestudenten een bezoek aan Omaha om daar met Warren Buffett te spreken. Bij dergelijke bezoeken gaf Buffett de bezoekende studenten al meer dan eens een opmerkelijk advies:

"Ik zou jullie financiële situatie op termijn kunnen verbeteren door een kaart te geven met daarop twintig vakjes die staan voor twintig beleggingen. Dus twintig beleggingen in heel je leven. Zijn de twintig beleggingen gedaan dan mag je geen verdere beleggingen meer doen."

Buffett vervolgt: "Met zulke regels zou je wel zeer goed nadenken over de beleggingen die je doet en gedwongen zijn fors te investeren in je allerbeste ideeën. En daardoor zullen de resultaten op termijn ook een stuk beter zijn."

Consequenties

Wie daadwerkelijk vasthoudt aan bovengenoemd idee van Buffett zal bijzonder goed beslagen ten ijs willen komen ten aanzien van de beleggingen die gedaan worden. En de portefeuille zal sterk geconcentreerd zijn omdat relatief grote bedragen belegd zullen worden in die handvol goed doordachte ideeën.

Inherent aan het kleine aantal beleggingen is de focus op de lange termijn. Met slechts twintig mogelijke beleggingen in totaal heeft u niet telkens de mogelijkheid om veranderingen in portefeuille aan te brengen. De kans op missers wordt daardoor kleiner en de transactiekosten zijn eveneens minimaal.

Buffett zelf deed in zijn leven veel meer beleggingen dan slechts twintig. En uzelf zo'n beperking opleggen gaat ons wat te ver. Maar u bij toekomstige beleggingen voor te stellen dat sprake is van een van de slechts twintig beleggingen die u in heel uw leven mag doen is zo'n gek idee nog niet.

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden