Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

De paniek is een kans voor beleggers

Categorie

"Wees angstig wanneer anderen hebzuchtig zijn, maar wees hebzuchtig wanneer anderen angstig zijn." - Warren Buffett


De ontwikkelingen omtrent de verspreiding van het coronavirus zullen u onmogelijk zijn ontgaan. En berichtgeving daarover zal het nieuws de komende weken ongetwijfeld blijven domineren.

In de beurskoersen - die doorgaans drie tot zes maanden op de economische werkelijkheid vooruitlopen - is intussen een gitzwart economisch scenario verdisconteerd. Nog besmettelijker dan het virus zelf is de paniek onder beleggers.

Nuttig om te weten: de best presterende beurs dit jaar - met een paar procent verlies - is die van China. Juist ja, het land dat zo hard door het coronavirus getroffen is en eveneens het land waar de overheid tot drastische maatregelen ter indamming van het virus besloot...

En nu?

De recordkoersen van amper een maand (!) geleden zie ik op korte termijn - dit jaar - niet meer op de koersenborden terug. Maar heel wat aandelen zijn intussen extreem goedkoop met dalingen van soms meer dan 50% in een paar weken tijd.

Voor wie cash achter de hand heeft beschouw ik de recente uitverkoop op de beurs als een uitgelezen kans om (bij) te kopen.

Voor wie een lange horizon heeft en die - net als ikzelf - volledig in aantrekkelijke kwaliteitsbedrijven is belegd - is het zaak niet in paniek te raken door de soms forse fluctuaties tussentijds. Niets doen is ook een optie en is zo'n gek idee nog niet.

De vermeende (intrinsieke) waarde van de aandelenmarkt in totaliteit is gelijk aan de som van alle toekomstige bedrijfswinsten verdisconteerd naar het heden. De winst dit jaar is goed voor nog geen 10% daarvan. Kortom, een scenario waarbij alle winst zou wegvallen dit jaar - maar de toekomst verder ongewijzigd zou zijn - rechtvaardigt eigenlijk een daling van nog geen 10%...

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden