Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

[Analyse] Markel: een mini-Berkshire Hathaway

Categorie

Beleggers - met name beginnende beleggers - kijken dikwijls met extra interesse naar aandelen met een heel lage beurskoers. Zij denken dat beleggen in een aandeel met een koers van EUR 1,- aantrekkelijker is dan beleggen in een aandeel met een koers van EUR 100,-.

Zoals u waarschijnlijk wel bekend is enkel focussen op de prijs geen beleggen maar speculeren. Het is als dammen met de ogen dicht.

De 'duurste' aandelen in de S&P 500

Bedrijven met een heel lage beurskoers zijn nogal eens bedrijven in problemen. Beleggen in dergelijke bedrijven doe we zelf bij voorkeur niet.

Omgekeerd zijn bedrijven met een torenhoge beurskoers soms juist wel aantrekkelijk gewaardeerd. Zo zijn er op dit moment vijf aandelen in de S&P 500 (met in totaal 500 aandelen) met een beurskoers van meer dan US $ 1.000,-. Dat zijn Alphabet (Google), Amazon.com, AutoZone, Booking Holdings en NVR. Toeval of niet, in elk van deze bedrijven hebben we zelf een positie.

Waar sommige beleggers focussen op bedrijven met een heel lage koers, focussen anderen op aandelen met een heel lage waardering in termen van bijvoorbeeld koers/winst-verhouding. Zij realiseren zich vaak niet dat de waardering vaak zo ogenschijnlijk laag is omdat met de onderliggende bedrijven zelf wat mis is.

Zelf selecteren wij allereerst op de beste bedrijven, om vervolgens pas een belegging te overwegen wanneer de waardering naar ons oordeel eveneens aantrekkelijk is. Een actueel voorbeeld van zo'n in onze ogen aantrekkelijk gewaardeerd kwaliteitsbedrijf is Markel Ventures. Onze analyse van dit bedrijf verscheen onlangs in Effect, het beleggersblad van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB):


Bedrijf: Markel Ventures

Onze analyse (PDF-bestand)


* Een VEB-lidmaatschap is wellicht ook voor u nuttig en interessant. Ziet u deze link voor uitleg over de voordelen ervan, informatie over de lidmaatschapssoorten en de optie tot aanmelden.

DISCLOSURE: Voor eigen rekening bezitten we aandelen Alphabet (Google), Amazon.com, AutoZone, Booking Holdings en NVR.

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden