Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

Oei, de euro sterkt aan

Categorie

Vrijwel geen belegger had voorzien hoe fors aandelenmarkten zouden dalen eerder dit jaar. En vrijwel geen belegger had eveneens voorzien hoe sterk het herstel vervolgens zou zijn.

Wijzelf beseffen maar al te goed dat aandelenmarkten zich op de korte termijn niet laten voorspellen. Fluctuaties tussentijds nemen we dan ook vooral ter kennisgeving aan.

Eveneens op de korte termijn vrijwel onmogelijk te voorspellen zijn valutakoersen. Zo sterkte de euro de voorbije maand stevig aan ten opzichte van de dollar. Sommige Europese beleggers in Amerikaanse aandelen balen daarvan en kiezen ervoor het valutarisico af te dekken. Wij niet.

Belangrijk verschil

Goed te weten: vanwege onderliggende waardecreatie tenderen aandelenmarkten uiteindelijk gestaag opwaarts. Het klinkt misschien vreemd maar wanneer aandelenmarkten weer eens nieuwe recordstanden bereiken is dat dus eigenlijk niets bijzonders maar juist iets heel normaals.

Voor valutakoersen geldt bovenstaande niet. Het is bijvoorbeeld niet logisch te verwachten dat de euro alsmaar meer waard zou worden ten opzichte van de dollar, of andersom.

Een lagere dollar vormt een impuls voor de Amerikaanse economie wat investeren aldaar aantrekkelijker maakt, met als gevolg dat de dollar juist weer aan kracht wint. Voor de achterblijvende euro zou dan vervolgens hetzelfde proces optreden.

Valutarisico's zijn af te dekken maar wij doen dat zoals gesteld zelf niet. Wij verkiezen wat meer fluctuaties tussentijds en een hoger rendement (aan het afdekken van valutarisico's zijn we geen geld kwijt) boven minder fluctuaties tussentijds maar eveneens een lager rendement.

Geen Amerikaanse maar wereldbedrijven

Onze eigen voorkeur gaat bovenal uit naar het beleggen in de beste bedrijven. Veel van de bedrijven die we zelf in portefeuille hebben zijn weliswaar in de Verenigde Staten beursgenoteerd maar eigenlijk zijn dit niet zozeer Amerikaanse maar juist wereldbedrijven.

Alphabet bijvoorbeeld, het bedrijf achter zoekmachine Google en videoplatform YouTube, realiseerde afgelopen jaar meer dan de helft van de omzet buiten de Verenigde Staten. Voor wie net als wij in dit soort wereldbedrijven belegt maakt enkel dit gegeven al dat het vermeende valutarisico eveneens op de korte termijn kleiner is dan dikwijls verondersteld.

DISCLOSURE: Voor eigen rekening bezitten we aandelen Alphabet.

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden