Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

Koopje: Berkshire Hathaway

Categorie

Wie op zoek is naar een aantrekkelijk kwaliteitsbedrijf voor in een gespreide portefeuille zou eens naar Berkshire Hathaway moeten kijken, het beleggingsvehikel van Warren Buffett. In meer dan 30 jaar was de waardering namelijk niet zo aantrekkelijk.

Koers/boekwaarde-verhouding

De koers van de zogeheten B-aandelen Berkshire Hathaway (symbool: BRK.B) ligt momenteel op US $ 178,-. Waar de S&P 500 dit jaar 5% lager noteert bedraagt het verlies voor Berkshire Hathaway 21%.

Per 31 maart bedraagt de boekwaarde per B-aandeel omgerekend US $ 153,-. Dat impliceert een koers/boekwaarde-verhouding van circa 1,15. Dat is onder het niveau van 1,2 keer de boekwaarde, het niveau waarbij Buffett eerder stelde een "agressieve" koper van eigen aandelen te zullen zijn.

De voorbije decennia betaalden beleggers gemiddeld ongeveer 1,6 keer de boekwaarde voor aandelen Berkshire Hathaway. En in de meer recentere jaren ongeveer 1,4 keer de boekwaarde.

Nog goedkoper

De werkelijke koers/boekwaarde-verhouding momenteel ligt nog lager, vanwege de sterk presterende aandelenmarkten sinds 31 maart. Aandelen Berkshire Hathaway zijn zo bezien nog aantrekkelijker.

Apple bijvoorbeeld, het grootste aandelenbelang, werd sinds 31 maart ruim 40% meer waard. Voor Berkshire Hathaway impliceert enkel de koersrally van Apple een extra boekwinst van zo'n US $ 30 miljard. De actuele koers/boekwaarde-verhouding bedaagt dan ook niet de genoemde 1,15 maar ligt vermoedelijk rond 1,05 momenteel.

Intrinsieke waarde

Voor beleggers belangrijker dan de boekwaarde is de intrinsieke waarde. En die ligt "ver boven de boekwaarde", aldus Buffett in 2015. Onze inschatting is dat de intrinsieke waarde bij Berkshire Hathaway op termijn minimaal in hetzelfde tempo zal stijgen als de stijging van de aandelenmarkt.

Combineer beide - een hogere waardering en de toename van de intrinsieke waarde - en al vlot is de conclusie dat beleggers van Berkshire Hathaway een aantrekkelijk rendement mogen verwachten.

Andere invalshoek, zelfde conclusie

Naar de waardering van Berkshire Hathaway is ook op een andere manier te kijken. Zo genereert de collectie uitmuntende dochterbedrijven dit jaar naar verwachting weer een winst in lijn met de winst van US $ 24 miljard van afgelopen jaar.

De beurswaarde van Berkshire Hathaway bedraagt US $ 432 miljard. Breng daarop de cashreserve (US $ 137 miljard) en de waarde van de aandelenbeleggingen (US $ 213 miljard) in mindering en voor de dochterbedrijven hoeft dus eigenlijk maar US $ 83 miljard betaald te worden. Dat impliceert een heel lage enkelcijferige koers/winst-verhouding voor de collectie uitmuntende dochterbedrijven van Berkshire Hathaway. Dat is een koopje.

DISCLOSURE: Voor eigen rekening bezitten we aandelen Apple en Berkshire Hathaway.

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden