Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

De meeste aandelen zijn verliezers

Categorie

Het zal u niet verbazen: wij zijn fan van het beleggen in aandelen.

Gespreid beleggen in aandelen rendeert op termijn beter dan investeren in welke andere beleggingscategorie dan ook. De Amerikaanse S&P 500 bijvoorbeeld, 's werelds belangrijkste beursindex, rendeerde sinds de oprichting ervan in 1926 gemiddeld ruim 9% per jaar.

Dat rendement is tot stand gekomen ondanks de Grote Depressie, (wereld)oorlogen, tal van recessies, aanslagen en natuurrampen. En ondanks dat er op de korte termijn altijd wel onzekerheden zijn en in de media de neiging is vooral aandacht te besteden aan negatieve ontwikkelingen rendeerden aandelen als categorie in het verleden fantastisch, en wij denken dat dit in de toekomst eveneens zo zal zijn.

Hoewel aandelenmarkten fantastisch rendeerden geldt dat voor de meeste individuele aandelen niet. Sterker: meer dan de helft van de 26.168 bedrijven die in de Verenigde Staten tussen 1926 en 2019 een beursnotering kreeg leverde uiteindelijk een negatief rendement op (!).

Heel scheve verdeelding

Hoe kan dat? Een aandelenmarkt die zo fantastisch rendeert (ruim 9% per jaar) terwijl de meeste aandelen een negatief rendement opleveren? Het antwoord verbaast waarschijnlijk niet: de rendementsverdeling is namelijk heel scheef. Van de netto waardecreatie van de Amerikaanse aandelenmarkten sinds 1926 wordt 100% (!) verklaard door slechts 4% van de aandelen (aldus een recente studie van Bessembinder).

De meeste (startende) bedrijven gaan na verloop van tijd ten onder. En in een vrije markteconomie is het zo dat een situatie van hoge winstgevendheid al heel snel concurrentie aantrekt. Zonder competitieve voordelen is het met die hoge winstgevendheid dan al vlot gedaan.

Concurrentie, mismanagement en leverage (schulden) zorgen ervoor dat uiteindelijk de meeste bedrijven ten onder gaan. Het is mede daarom dat de meeste beleggers zonder doordacht plan er maar niet in slagen om een positief rendement te behalen, laat staan de aandelenmarkt te verslaan.

Ons eigen plan om de vele slecht renderende aandelen te vermijden? Nadrukkelijk focussen op bedrijven met sterke competitieve posities, met mogelijkheden om een substantieel deel van de winst te herinvesteren en met een aandeelhoudersvriendelijk management...

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden