Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

Buffett in Japan

Categorie

Afgelopen maandag werd bekend dat Berkshire Hathaway miljarden dollars heeft geïnvesteerd in Japan. Een aantal beleggers vroeg ons ernaar - hieronder volgt onze kijk op deze recente investering...

Een vijftal bedrijven

Berkshire Hathaway kocht in de afgelopen twaalf maanden 5%-belangen in een vijftal Japanse 'trading companies' oftewel conglomeraten - net als Berkshire Hathaway zelf - met heel diverse activiteiten. Het betreft belangen in de volgende vijf bedrijven waarvan we zelf de namen nog niet eerder hoorden: Itochu, Marubeni, Mitsubishi (niet de gelijknamige autofabrikant), Mitsui en Sumitomo.

In Berkshire's persbericht staat aangegeven dat de belangen mogelijk worden opgeschroefd tot 9,9% en - bij instemming vanuit de bedrijven zelf - mogelijk nog verder, uiteraard afhankelijk van de prijzen die voor de aandelen betaald moet worden.

Ook staat in het persbericht vermeld dat Berkshire Hathaway een in Japanse yen genoteerde schuld is aangegaan van omgerekend zo'n US $ 4 miljard. Het grootste deel van deze schuld heeft een looptijd van 10 jaar en een rentepercentage van slechts 0,44%. Enkel het dividendrendement van de aandelen Mitsubishi ligt met 5% op ruim het tienvoudige daarvan - er hoeft kortom maar weinig goed te gaan om deze beleggingen voor Berkshire Hathaway winstgevend te laten zijn.

Opvallende investering

Los van de keuze voor Japan - Buffett heeft zich altijd vooral op de Verenigde Staten gericht - is opvallend dat geen duidelijke keuze is gemaakt voor een specifiek bedrijf maar gekozen is voor vijf vergelijkbare bedrijven. Enigszins soortgelijk is Buffett's investering in verschillende Amerikaanse banken en - tot voor kort - Buffett's investering in Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen.

Dat geïnvesteerd wordt in conglomeraten - in plaats van bedrijven met een duidelijke focus en een sterke competitieve positie - is evenmin typisch Buffett. De lage waarderingen (op Itochu na noteren de bedrijven allemaal onder de boekwaarde) zijn overigens wel weer geheel in lijn met Buffett's filosofie.

Tezamen zijn de investeringen in de vijf bedrijven goed voor zo'n US $ 6 miljard. Dat is voor de meeste personen en bedrijven enorm veel geld, maar voor Buffett en Berkshire Hathaway eigenlijk niet. Een bedrag van US $ 6 miljard is goed voor nipt meer dan 1% van de beurswaarde van Berkshire Hathaway en zo bezien zal de impact ervan hoe dan ook beperkt zijn.

Buffett's geldprobleem

Berkshire Hathaway kamp met het probleem dat het bedrijf simpelweg teveel geld heeft om te investeren, en Buffett kennelijk te weinig aantrekkelijke kansen ziet. Einde afgelopen kwartaal bedroeg de reserve bij Berkshire Hathaway maar liefst US $ 146,6 miljard. Buffett stelde eerder zelf een reserve van meer dan US $ 150 miljard nog maar moeilijk aan de aandeelhouders van Berkshire Hathaway te kunnen uitleggen.

En eigenlijk is Buffett's (luxe)probleem nog erger want vanwege de winsten van de dochterbedrijven komt er ieder kwartaal ook nog eens zo'n US $ 5 miljard extra naar Omaha. Over Buffett's recente investering in Japan zijn wij positief - de inmiddels 90-jarige Buffett was het afgelopen jaar toch minder inactief dan we dachten - maar liever zouden we de cashreserve verder zien slinken.

DISCLOSURE: Voor eigen rekening bezitten we aandelen Berkshire Hathaway.

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden