Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

Onze kijk op Alphabet

Categorie

Momenteel zijn beleggers bereid ogenschijnlijk torenhoge prijzen te betalen voor cloud-bedrijven zoals Snowflake en JFrog die recent hun weg naar de aandelenmarkt vonden. In Snowflake heeft Berkshire Hathaway een belang (en wij met onze belegging in Berkshire Hathaway indirect dus ook). Voor Snowflake betalen beleggers momenteel 172 keer de omzet en voor JFrog 60 keer.

Sterke omzetgroei, geen winst

Snowflake zag de omzet afgelopen kwartaal met 121% toenemen ten opzichte van een jaar eerder en JFrog met 46%. Wat omzetgroei betreft is Snowflake een uitschieter maar bij heel wat enigszins vergelijkbare bedrijven ligt de omzetgroei dit jaar tussen de 25% en 70%, en zijn beleggers bereid daarvoor 15 tot 45 keer de omzet te betalen.

Het gaat hierbij dan om bedrijven zoals Anaplan, Atlassian, Datadog, DocuSign, HubSpot, MongoDB, Okta, Slack, Twilio en Zoom Video. Op een enkele uitzondering na geldt dat deze bedrijven vooralsnog geen winst maken.

Zo'n bedrijf op de koop toe?

Aan een soortgelijk cloud-bedrijf - Google Cloud Platform - lijken beleggers opmerkelijk genoeg nauwelijks waarde toe te kennen. Dit dochterbedrijf van Alphabet, dat rond het breakeven-niveau zit, zag de omzet afgelopen kwartaal met 43,2% groeien tot US $ 3 miljard. Op jaarbasis is dat US $ 12 miljard. Zou daaraan een waardering van 25 keer de omzet worden gegeven - in lijn met bovengenoemde bedrijven - dan is Google Cloud Platform goed voor circa US $ 300 miljard.

Voor Alphabet in totaliteit betalen beleggers momenteel US $ 994 miljard (dit impliceert een koers/winst-verhouding van circa 32). Breng hierop de vermeende waarde van Google Cloud Platform (US $ 300 miljard) en de cashreserve (US $ 120 miljard) in mindering en er hoeft nog 'maar' US $ 574 miljard betaald te worden (dit impliceert een koers/winst-verhouding van circa 18).

Bovendien is er nog de 'Other bets'-divisie welke een substantieel bedrag waard is maar waar afgelopen kwartaal nog ruim een miljard dollar verlies werd geboekt. Wordt ook hiervoor gecorrigeerd dan hoeft voor Alphabet's lucratieve advertentie-inkomsten slechts een lage dubbelcijferige koers/winst-verhouding betaald te worden. Dat is eigenlijk veel te laag. Mogelijk is het zo dat beleggers amper waarde toekennen aan Google Cloud Platform en u dat bedrijf met een belegging in Alphabet dus op de koop toe krijgt.

Hoe dan ook, wij beoordelen Alphabet als een fraaie compounder die we aantrekkelijk gewaardeerd beoordelen momenteel. En over een ander zeer waardevol bezit van Alphabet - videoplatform YouTube - hebben we het dan nog niet eens gehad...

DISCLOSURE: Voor eigen rekening bezitten we aandelen Alphabet en Berkshire Hathaway.

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden