Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

Ik was een slechte belegger

Categorie

Afgelopen woensdagavond vroeg een belegger mij naar hoe het allemaal eigenlijk begonnen is en - meer specifiek - naar onze modelportefeuille ValuePortfolio.

Zoals u wellicht zelf al wel weet laten we met ValuePortfolio inmiddels alweer zo'n 10 jaar zien hoe we onze value-filosofie zelf met echt, eigen geld in praktijk brengen. Dit door gespreid te beleggen in aantrekkelijk gewaardeerde compounders: bedrijven met een heel sterke competitieve positie, gunstige vooruitzichten voor de langere termijn en met een aandeelhoudersvriendelijk management.

Slechte belegger

Hoewel ValuePortfolio zo'n 10 jaar geleden is gestart gaat de oorsprong van deze service eigenlijk al zo'n 20 jaar terug. Toen al had ik een grote interesse in beleggen. Niet met het doel een groot vermogen op te bouwen (om dure auto's of luxe spullen geef ik nog steeds niet veel) maar wel om financieel vrij te worden. Een saaie kantoorbaan de rest van mijn leven zag ik niet bepaald zitten...

De beleggingen die ik deed, met het beetje geld dat ik met ondernemerschap had verdiend, waren weinig succesvol. Ik stond aan het begin van mijn studie aan de Universiteit Twente en las vrijwel alles over beleggen wat er te lezen was. Ik kocht honderden boeken en tal van cursussen over beleggen, zelfs over technische analyse, maar beter werden de resultaten er niet van.

Eureka-moment

Precies weet ik het niet meer, maar tijdens een van de vele avonden (en nachten!) waarop ik mij in beleggen verdiepte - een gezin met een jonge tweeling had ik op dat moment nog niet - kwam ik terecht op de website van Berkshire Hathaway met daarop de aandeelhoudersbrieven van Warren Buffett. Dat was mijn eureka-moment, een compleet nieuwe wereld ging voor mij open.

Buffett's brieven las ik allemaal minutieus, evenals tientallen boeken over hem en zijn value-filosofie. Ik raakte er dermate van onder de indruk dat ik er zelf zo nu en dan e-mails over schreef, in eerste instantie enkel voor wat vrienden en kennissen die ik allemaal persoonlijk kende en van wie ik wist dat ze interesse in beleggen hadden.

Deze e-mails vielen in de smaak... Steeds vaker ontving ik bericht van onbekenden die over de e-mails wat vernomen hadden en ze zelf ook graag zouden willen ontvangen. De aanvankelijke wekelijkse e-mail aan familie en bekenden werd populairder en tegemoetkomend aan verzoeken begonnen we eind 2007 met ValueSelections, onze aandelenanalysedienst.

Factor tien

Zet de klok nog wat jaren verder en - opnieuw naar aanleiding van verzoeken van beleggers - begonnen we met ValuePortfolio. De aansprekende doelstelling: een 'mooi' bedrag van EUR 100.000,- echt, eigen geld middels onze value-strategie vertienvoudigen tot een 'heel mooi' bedrag van EUR 1.000.000,- oftewel een miljoen euro (en we zijn inmiddels al aardig op weg!).

Had ik van tevoren geweten hoeveel werk het allemaal zou zijn dan was ik er misschien wel nooit aan begonnen. Maar nu we met ValuePortfolio al zover zijn, zijn we vastberadener dan ooit er een groot succes van te maken. De strategie hebben we in de loop der jaren nog verder verfijnd - er is nog nadrukkelijker aandacht komen te liggen op het beleggen in eerdergenoemde compounders - en om beleggers nog beter te kunnen ondersteunen introduceerden wij gedurende de afgelopen jaren een speciale opbouwportefeuille.

En, opnieuw naar aanleiding van verzoeken van beleggers, introduceren wij ook later dit jaar onze speciale opbouwportefeuille ('ValuePortfolio 2021'). In de komende weken informeren wij u graag nader over wat 'ValuePortfolio 2021' precies is, wat allemaal inbegrepen is en wanneer we daadwerkelijk met de eerste aankopen voor de nieuwe opbouwportefeuille van start gaan...

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden