Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

Leuke vraag

Categorie

Een leuke vraag om eens over na te denken:

Hoeveel zou u bereid zijn te betalen voor een portefeuille bestaande uit aandelen (een derde) en obligaties (tweederde) van EUR 20 miljard die na aankoop niet van u wordt maar waarvan enkel het rendement u dan toekomt?

Stel dat het rendement van de portefeuille op 4% uitkomt (dit lijkt misschien laag maar het obligatiedeel levert tegenwoordig amper iets op). Zou precies EUR 20 miljard worden betaald dan bedraagt het rendement exact het genoemde rendement van 4%. Betaal minder en het rendement op uw eigen belegging komt hoger uit, en vice versa.

Markel

Naar een verzekeraar waarbij de uitgekeerde claims en de bedrijfskosten die de verzekeraar zelf maakt gelijk zijn aan de ontvangen premies is best op bovenstaande wijze te kijken. Aandeelhouders verdienen in dat geval dan niet aan de directe verzekeringsactiviteiten maar indirect wel aan het rendement van de portefeuille.

Afgelopen week kochten we zelf wat aandelen Markel. De portefeuille van deze verzekeraar bedraagt zo'n US $ 20 miljard, de beurswaarde nu circa US $ 14,5 miljard. Zou op die portefeuille 4% verdiend worden dan betekent dat een opbrengst van US $ 800 miljoen.

Maar de case voor Markel is gunstiger. Aan de verzekeringen zelf weet Markel in een gemiddeld jaar eveneens nog te verdienen. Ervan uitgaande dat Markel aan claims en de verzekeringsgerelateerde kosten 95% kwijt is van de ontvangen premies van circa US $ 6 miljard dan impliceert dat een opbrengst van zo'n US $ 300 miljoen.

En dan is er nog Markel Ventures, de collectie dochterbedrijven van Markel. Markel Ventures genereert een omzet van circa US $ 2 miljard en kent een winstmarge van zo'n 10%. Dat impliceert daarmee nog een extra opbrengst van zo'n US $ 200 miljoen.

Tel de drie inkomstenbronnen bij elkaar en de totale inkomsten bedragen circa US $ 1,3 miljard (800 miljoen + 300 miljoen + 200 miljoen). Bij een beurswaarde van circa US $ 14,5 miljard impliceert dat een koers/winst-verhouding van circa 10. Dat is een koopje.

Een analyse van Markel die we een tijd geleden opstelden is via deze link beschikbaar:

DISCLOSURE: Voor eigen rekening bezitten we aandelen Markel Corporation.

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden