Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

Even over Facebook

Categorie

Wij hebben aandelen Facebook in bezit. Sinds de beursgang in 2012 is Facebook in koers vertienvoudigd. Volgens sommige analisten is het aandeel nu stevig aan de prijs. Wij delen die mening niet.

De koers van Facebook bedraagt momenteel ongeveer US $ 270. Uitgaande van de winst per aandeel die analisten dit jaar voor Facebook voorzien (US $ 10,50) is sprake van een koers/winst-verhouding van circa 26. Voor een bedrijf als Facebook met een heel sterke competitieve positie en gunstige winstgroeivooruitzichten is dat niet absurd, maar een koopje evenmin.

Cash en WhatsApp

Maar er is meer. Facebook beschikt namelijk over een netto cashpositie van US $ 29 per aandeel. En vanwege de lage rente momenteel draagt die reserve nauwelijks bij aan de winst per aandeel.

En dan is er nog de populaire berichtenservice WhatsApp, waarvan wij inschatten dat daar vooralsnog sprake is van een bescheiden verlies. Dat is overigens een bewuste keuze: doel is eerst zoveel mogelijk gebruikers te krijgen om vervolgens pas te focussen op omzet en winst.

In bovengenoemde opzet slaagt Facebook goed: het aantal gebruikers van WhatsApp is sinds de aankoop ervan in 2014 verviervoudigd. Uiteraard is het gissen wat WhatsApp nu waard is maar tegen eenzelfde prijs per gebruiker als Facebook bij de overname betaalde zou het per aandeel Facebook gaan om US $ 31 (oftewel circa US $ 75 miljard).

Andere realiteiten

En dan heeft Facebook de afgelopen jaren nog heel fors ingezet op augmented reality (AR) en virtuale reality (VR). Bij AR is het zo dat je als gebruiker de echte wereld nog steeds kunt zien terwijl je als gebruiker van VR in een compleet virtuele wereld terecht komt.

In voorgaande jaren heeft Facebook - per aandeel Facebook - ongeveer US $ 5 in AR en VR geïnvesteerd. Wij verwachten dat die investeringen nog zeker dat bedrag waard zullen zijn. Ook dit jaar zullen de investeringen van Facebook in AR & VR nog wel verliesgevend zijn: per aandeel Facebook bezien gaan we uit van ten minste US $ 1 verlies.

Rekensom

De beurskoers van Facebook mag dan US $ 270 bedragen, maar zonder de cash (US $ 29), WhatsApp (US $ 31) en de investeringen in AR & VR (US $ 5) betaal je goed beschouwd US $ 205.

En de verwachte winst per aandeel dit jaar van US $ 10,50 zou zonder de verliezen bij WhatsApp en de investeringen in AR & VR per aandeel zeker US $ 1,50 hoger uitkomen, dus rond de US $ 12.

Gecorrigeerd betaal je voor Facebook / Instagram kortom een koers/winst-verhouding van slechts 17 (US $ 205 / US $ 12). Voor een bedrijf als Facebook is dat zo gek nog niet.

DISCLOSURE: Voor eigen rekening bezitten we aandelen Facebook.

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden