Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

Mijn weddenschap (GameStop)

Categorie

Wie het beursnieuws met ook maar een schuin oog volgt is het volgende waarschijnlijk niet ontgaan: de koers van GameStop is ontploft. Overdreven dit zo te stellen is het niet: waar GameStop afgelopen april nog een laagste koers van US $ 2,57 bereikte werd afgelopen week een koersniveau van bijna US $ 500 bereikt.

Robin Hood

Langere tijd was GameStop een aantrekkelijk bedrijf om in te beleggen (dat hebben we in het verleden ook zelf gedaan). GameStop was de dominante retailer op het gebied van videospellen en naar die spellen nam de vraag decennialang toe. Bovendien verdiende GameStop heel goed aan de verkoop van tweedehands computerspellen.

Maar de tijden zijn veranderd. Videospellen worden nog maar weinig in fysieke vorm verkocht en waar GameStop in 2017 nog een winst behaalde van meer dan US $ 800 miljoen was dat in 2019 al met ruim 90% geslonken tot US $ 62 miljoen. En over afgelopen jaar was sprake van verlies.

De koersexplosie bij GameStop hangt niet samen met een aangekondigde overname van het bedrijf of fantastische kwartaalcijfers. Maar wel met een groot aantal, vooral onervaren beleggers die kans zagen geld te verdienen en daarmee tegelijkertijd een aantal rijke hedgefundmanagers armer te maken, via een Amerikaanse broker met de toepasselijke naam Robinhood...

Short-squeeze

Die hedgefundmanagers hadden de situatie bij GameStop eigenlijk best goed ingeschat en waren short gegaan om zodoende te profiteren van een verdere koersdaling. Bij een short-positie is het zo dat eerst aandelen worden verkocht met de insteek die op een later moment - tegen een lagere koers - weer terug te kopen.

Opmerkelijk genoeg was rond de jaarwisseling ruim meer dan 100% van de vrij verhandelbare aandelen GameStop verkocht door short-sellers. De koersstijging bij GameStop, verklaard door het samenspannen van een groot aantal kleine beleggers op sociale media, noodzaakte hen short-posities te sluiten door aandelen GameStop te kopen.

Enkel door aandelen GameStop te kopen konden grotere verliezen voorkomen worden maar die gedwongen aankopen zelf stuwden eveneens de beurskoers weer. En die stijging dwong nog meer short-sellers tot gedwongen aankopen, etc. Het is een voorbeeld van een klassieke short-squeeze.

Weddenschap

In een gewone beleggingsportefeuille is het geen ramp wanneer een enkele belegging slecht uitpakt. Voor een foute short-positie geldt dat in potentie wel. Short gaan, hoe lucratief het soms ook lijkt, raden we om die reden zelf nadrukkelijk af.

Waar de beurswaarde van GameStop afgelopen jaar een groot deel van de tijd nog geen US $ 300 miljoen was is het bedrijf op dit moment opeens meer dan US $ 20 miljard waard. En dat terwijl er bij GameStop zelf helemaal niets veranderd is.

De gekte bij GameStop in intussen zo enorm dat het leuk is dit aandeel een tijdje te gaan volgen of er met een bevriende belegger wellicht een weddenschap op te doen voor bijvoorbeeld een fles wijn. Op dit moment bedraagt de beurskoers exact US $ 325,-. Ik verwacht dat GameStop binnen een maand zeker 70% lager noteert (onder US $ 97,-) en binnen een jaar 90% lager (onder US $ 32).

We zullen zien...

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden