Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

Lezersvraag (de Buffett-indicator)

Categorie

Van een nog jonge belegger kregen we onlangs de volgende vraag toegestuurd:

"Ik werd gewezen op de Buffett-indicator. Dit was een nieuw begrip voor mij maar bleek een vrij simpele indicator te zijn. Toen Warren Buffett er in 1999 over sprak was de verhouding zo'n 160% en in zijn ogen extreem. Als ik zo wat rond Google zitten we nu rond de 200% (!).

Ik vroeg mij af hoe jullie dit zien: staat ons een flinke correctie te wachten of staan de seinen nog op groen? Voorlopig blijf ik gewoon 100% belegd. Ik heb nog een brede beleggingshorizon aangezien ik 32 ben."

-dhr. Van Komen

Ons antwoord

Aan de zogeheten Buffett-indicator hechten wij niet zoveel waarde. En Buffett zelf vermoedelijk ook niet aangezien hij er al zo'n 20 jaar niet meer over gesproken heeft.

De Buffett-indicator geeft de verhouding weer tussen de totale waarde van de beursgenoteerde bedrijven in de Verenigde Staten en de grootte van de Amerikaanse economie. Dat die beursgenoteerde bedrijven een steeds groter deel van de omzet en winst buiten de Amerikaanse grenzen zelf zijn gaan behalen gaat aan deze indicator dus voorbij.

Een ander belangrijk punt is de rente die de afgelopen decennia zeer fors gedaald is. Dat rechtvaardigt hogere waarderingen en ook daaraan gaat de Buffett-indicator voorbij.

Niet te timen

Aandelenmarkten bewegen op korte termijn onvoorspelbaar maar tenderen op langere termijn opwaarts. Met regelmatig in- en uitstappen op basis van welke indicator dan ook maakt u vooral uw broker blij. Maar het komt uw rendement waarschijnlijk niet ten goede, al is het maar omdat menselijke emoties beleggers telkens weer op het verkeerde been zetten.

Nog een reden waarom we zelf amper waarde hechten aan de Buffett-indicator is omdat we niet beleggen in 'de beurs'. Zelf beleggen we gespreid in aandelen van bedrijven die we goed bestudeerd hebben en die we als aantrekkelijk gewaardeerd beoordelen. De stand van de Buffett-indicator doet aan deze werkwijze niets aan af.

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden