Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

Wiskundige truc voor extra rendement

Categorie

De Amsterdamse beurs sloot gisteren op een stand van 696,62 punten. Daarmee is de hoogste stand ooit - van 701,56 punten op 4 september 2000 - eindelijk weer in zicht. De laagste stand die de AEX sindsdien bereikte was 194,99 punten op 9 maart 2009, ten tijde van de kredietcrisis.

Wie kortom zo'n twintig jaar geleden op de top is ingestapt heeft zijn geld nu bijna weer terug. Uiteraard is hier met dividend geen rekening gehouden. Maar met belastingen en inflatie evenmin.

Rendementstruc

Ondanks het verloop van de Amsterdamse beursgraadmeter had een belegger die enkel had mogen kiezen tussen een belegging in de AEX of een spaarrekening (zonder rente) kunnen verdienen. Een voorbeeld ter verduidelijking:

Stelt u zich omwille van de eenvoud een belegging voor die de dag na aankoop halveert. Om de volgende dag weer te verdubbelen.

Had u EUR 1.000,- in deze belegging gestoken dan was u na twee dagen dus weer terug bij af. En had u de EUR 1.000,- op een spaarrekening (zonder rente) gezet dan was u evenmin iets opgeschoten.

Maar stel nu dat u het bedrag iedere dag gelijk verdeeld zou hebben tussen de belegging en de spaarrekening (beide 50%). Er wordt dus begonnen met EUR 500,- in de belegging en EUR 500,- op de spaarrekening.

De dag erna is uw vermogen geslonken tot EUR 750,- (de EUR 500,- van de belegging is immers gehalveerd). U stopt nu een extra bedrag van EUR 125,- van de spaarrekening in de belegging waarmee u dan EUR 375,- belegd heeft en eveneens EUR 375,- op de spaarrekening heeft staan.

De volgende dag verdubbelt de belegging. Uw vermogen is nu gegroeid tot EUR 1.125,- terwijl het startkapitaal toch echt EUR 1.000,- was. En dat terwijl de belegging per saldo in koers onveranderd is en ook de spaarrekening geen inkomsten heeft opgeleverd.

Zou de belegging overigens meteen de eerste dag verdubbeld zijn en de volgende dag gehalveerd dan zou de opbrengst met de hierboven beschreven aanpak precies dezelfde zijn.

Suggestie

Met de beschreven aanpak profiteert u van schommelingen tussentijds. En uiteraard is het niet zo dat u om hiervan te profiteren per definitie cash op een spaarrekening zou moeten aanhouden, of slechts een enkele belegging tegelijk zou mogen doen.

Bij ons beleggingsfonds ValueMachinesFund passen we de strategie - we noemen het portefeuille-optimalisatie - eveneens toe maar zijn we wel degelijk vol belegd in aandelen van kwaliteitsbedrijven die we als aantrekkelijk gewaardeerd beoordelen.

Over het concept van portefeuille-optimalisatie schreven we eerder al eens.

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden