Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

Tip: doe vaker niets

Categorie

In de meeste vakgebieden is het zo dat er een positief verband bestaat tussen uitkomst en de mate van inzet oftewel activiteit. Wie beter in een bepaalde sport wil worden doet er goed aan veel te trainen. Datzelfde geldt voor wie bijvoorbeeld een nieuwe taal onder de knie wil krijgen.

Bij beleggen gaat bovenstaande niet op: gemiddeld gezien geldt namelijk hoe meer transacties er worden gedaan, hoe slechter het rendement. De best presterende portefeuilles blijken zelfs rekeningen te zijn waar amper of helemaal geen transacties plaatsvinden (uit vervolgonderzoek bleken dat nogal eens rekeningen te zijn van beleggers die overleden waren).

Wanneer aandelenmarkten weer eens een aantal dagen achtereen dalen, zoals ook recent weer, krijgen wij dikwijls de vraag toegestuurd of het niet verstandig is tijdelijk even uit aandelen te gaan. Uiteraard beslist iedereen uiteindelijk voor zich, maar erg slim is dat volgens ons bepaald niet.

Aandelenmarkten en individuele aandelen laten zich op de korte termijn niet timen en emoties zetten beleggers steeds op het verkeerde been. En afgezien nog van de transactiekosten moet later dan weer een juist instapmoment gekozen worden. In de praktijk is dat ondoenlijk.

Bent u net als wij gespreid belegd in compounders (sterke bedrijven met gunstige vooruitzichten en met een aandeelhoudersvriendelijk management) die niet overdreven hoog gewaardeerd zijn, dan is niets doen meestal een prima optie. In dit eerdere artikel lieten we een paar jaar geleden al eens zien dat heel wat slimme en succesvolle beleggers er exact zo over denken.

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden