Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

Buffett de rijkste?

Categorie

Afgelopen week liet Warren Buffett - vrij vertaald - het volgende weten:

"Vandaag markeert voor mij een mijlpaal. In juni 2006 heb ik beloofd al mijn aandelen Berkshire Hathaway - goed voor meer dan 99% van mijn vermogen - aan goede doelen geven. Met de gift vandaag van US $ 4,1 miljard ben ik halverwege. In juni 2006 bezat ik 474.998 'A'-aandelen, en op dit moment heb ik er nog 238.624. Deze aandelen blijven allemaal bestemd voor filantropie."

Op 1 juni 2006 bedroeg de koers van de Berkshire Hathaway 'A'-aandelen* US $ 92.340,-. De 474.998 aandelen die Buffett toen in bezit had waren op dat moment goed voor een vermogen van US $ 43,9 miljard.

Gisteren, aan het einde van de beursdag, bedroeg de koers van de 'A'-aandelen US $ 419.314,-. De 238.624 'A'-aandelen die Buffett nu nog bezit zijn daarmee goed voor een vermogen van US $ 100 miljard.

Ondanks dus dat Buffett sinds 2006 de helft van zijn aandelen heeft weggegeven verdubbelde zijn vermogen ruimschoots. En had hij geen aandelen aan goede doelen weggegeven dan zouden zijn oorspronkelijke 474.998 aandelen vandaag goed zijn voor een vermogen van maar liefst US $ 199 miljard. Daarmee zou Buffett nu de rijkste persoon op aarde zijn.

Een unieke prestatie voor iemand die begonnen is als krantenjongen en die zelf nooit een geweldige uitvinding heeft gedaan of zelfs maar een bedrijf heeft opgericht.

Hoe Buffett dit voor elkaar gekregen heeft? Door te profiteren van het uiterst krachtige effect van exponentiële groei met 1) een stevig startkapitaal (verdiend met zijn toenmalige investeringsfonds), 2) een uitstekend rendement (gemiddeld 20% per jaar sinds 1965) en 3) een heel lange periode (Buffett is inmiddels 90 jaar).

De combinatie van deze drie ingrediënten verklaart hoe Buffett zo rijk kon worden. En het zijn tevens de ingrediënten die iedereen - in meer of mindere mate - kan benutten om zelf vermogen op te bouwen of om bijvoorbeeld het moment van financiële onafhankelijkheid dichterbij te halen.

(Het lezen van het PDF-document waarin Buffett zelf nog nadere toelichting geeft is de moeite waard. U treft de link naar het PDF-document hier aan.)

DISCLOSURE: Voor eigen rekening bezitten we aandelen Berkshire Hathaway.

* Als belegger kunt u net zo goed de Berkshire Hathaway 'B'-aandelen kopen; afgezien van de prijs is er geen noemenswaardig verschil met de 'A'-aandelen.

 

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden