Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

Wat is Prosus waard?

Categorie

Als belegger doet u er verstandig aan een onderscheid te maken tussen enerzijds de beurswaarde van een bedrijf en anderzijds de intrinsieke waarde.

De beurswaarde fluctueert doorgaans stevig en is heel exact vast te stellen. Namelijk door de beurskoers te vermenigvuldigen met het aantal uitstaande aandelen.

De intrinsieke waarde ontwikkelt zich stabieler maar is lastiger vast te stellen. Hierbij gaat het immers om de huidige waarde van alle toekomstige winsten. Dat terwijl de toekomst per definitie onzeker is.

Prosus

De beurswaarde van het in Amsterdam genoteerde technologiebedrijf Prosus, dus de beurkoers vermenigvuldigd met het aantal uitstaande aandelen, bedraagt momenteel EUR 133 miljard.

Voor een schatting van de intrinsieke waarde kunnen de waardes van de bezittingen bij elkaar worden opgeteld. De met afstand waardevolste bezitting vormt het belang van 28,9% in het Chinese Tencent. Dit belang is met EUR 175 miljard alleen al goed voor meer dan de beurswaarde van Prosus.

Dan heeft Prosus nog tal van belangen in e-commercebedrijven die net als Tencent afgelopen jaar flink profiteerden van de pandemie. In opdracht van Prosus heeft accountancybedrijf Deloitte deze snelgroeiende e-commercebedrijven gewaardeerd op zo’n EUR 33 miljard.

Daarnaast is er nog het belang van 27,9% in het Russische internetbedrijf Mail.ru dat goed is voor zo’n EUR 1 miljard. En tot slot is er nog de netto cashpositie van circa EUR 10 miljard.

Tel alles bij elkaar op - de waarde van het belang in Tencent, de e-commercebedrijven, het belang in Mail.ru en de netto cashpositie - en de vermeende intrinsieke waarde laat zich becijferen op EUR 219 miljard oftewel zo’n EUR 135,- per aandeel Prosus.

Onze eigen schatting van de intrinsieke waarde van Prosus ligt overigens nog ruim daarboven met EUR 168,- per aandeel wat ongeveer het dubbele is van de huidige koers. Tot deze nog hogere vermeende intrinsieke waarde komen we omdat we veronderstellen dat ook Tencent, goed voor zo’n 80% van de bezittingen van Prosus, erg aantrekkelijk gewaardeerd is momenteel.

DISCLOSURE: Voor eigen rekening bezitten we aandelen Prosus.

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden