Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

Ontwikkelingen in China

Categorie

Een grote onthulling zal het niet zijn: aandelen van de Chinese techreuzen staan de laatste tijd fors onder druk.

Zelf bezitten we aandelen Alibaba, Baidu en Tencent (via Prosus; samen zijn deze drie posities goed voor iets meer dan 10% van onze portefeuille). Respectievelijk kunt u deze bedrijven zien als de Amazon, Alphabet (Google) en Facebook van China.

Aangescherpte regelgeving

Hoewel beleggers gezien de recente uitverkoop het zekere voor het onzekere verkiezen hebben de genoemde Chinese technologieaandelen betrekkelijk weinig last van de nieuwe regelgeving.

Weliswaar zijn de regels aangescherpt omtrent het verzamelen, de opslag en het gebruik van data maar dat is dikwijls juist in het voordeel van de gevestigde partijen. Andere nieuwe regelgeving in China verbiedt het om geld te verdienen aan het aanbieden van bijles (Alibaba en Tencent hebben wel belangen in bedrijven in die sector maar bijster groot zijn deze belangen niet).

En Meituan - vergelijkbaar met Thuisbezorgd.nl bij ons - is onder nieuwe Chinese regelgeving verplicht om bezorgers betere arbeidsvoorwaarden te bieden. Tencent heeft een belang van 17,2% in Meituan en Alibaba zelf heeft eveneens dergelijke activiteiten. Maar ook nu weer gaat het om belangen die vanuit het grotere geheel bezien niet bijster groot zijn.

Minder nadruk op exclusiviteit

Tot recent was het via WeChat (onderdeel van Tencent; een service vergelijkbaar met WhatsApp) niet mogelijk om linkjes van Taobao (een soort Marktplaats.nl; onderdeel van Alibaba) te delen. Dat was ter bescherming van de consument, aldus het management van Tencent.

Aannemelijker is dat gepoogd werd gebruikers langer binnen het eigen WeChat-ecosysteem te houden. Nu is dat delen van zulke links via WeChat wel mogelijk maar of hierdoor nu de competitieve positie van Tencent ernstig verslechterd is betwijfelen we ten zeerste.

Alibaba is eveneens opgedragen minder op exclusiviteit in te zetten. Van aanbieders van producten op het platform Tmall (te vergelijken met Bol.com) mag Alibaba niet langer exclusiviteit eisen. Maar of door deze gewijzigde voorwaarde de competitieve positie van Alibaba nu verzwakt is valt te bezien.

Situatie als bij Facebook

De situatie bij Tencent momenteel vergelijken we met de situatie bij Facebook een paar jaar geleden. Daar speelden (en spelen) allerlei zaken: dreigende boetes, aangescherpte regelgeving, een mogelijke opsplitsing van het bedrijf, het Cambridge Analytica-schandaal en gebruikers en adverteerders die het bedrijf de rug toe keerden omdat het te weinig zou doen aan haatberichten op het platform.

Maar al deze zaken hebben het verdienvermogen van Facebook niet wezenlijk ondermijnd. Netwerkeffecten maken dat de competitieve positie van Facebook onverminderd sterk is. Aandelen Facebook noteren fors boven de niveaus van een paar jaar geleden en voor de Chinese techreuzen houden we voor de komende jaren rekening met een vergelijkbare ontwikkeling.

DISCLOSURE: Voor eigen rekening bezitten we Alibaba, Baidu en Tencent (en Alphabet, Amazon en Facebook).

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden