Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

Het luxeprobleem van Buffett

Categorie

Iedereen heeft wel zo zijn problemen, en voor Buffett is dat een overschot aan geld.

Eerder deze maand maakte Berkshire Hathaway sterke kwartaalcijfers bekend. De winst bij de dochterbedrijven, de verzekeringsactiviteiten uitgezonderd, bleek met maar liefst 73% te zijn gestegen ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar, tot US $ 6,7 miljard.

De winst bij de verzekeringsactiviteiten daalde tot zo'n US $ 2 miljard. Dat wordt verklaard door een uitzonderlijk hoge winst bij autoverzekeraar Geico afgelopen jaar toen er vanwege de lockdowns veel minder verkeersongevallen waren dan normaal. Geico buiten beschouwing gelaten nam de winst bij de verzekeringsactiviteiten eveneens toe.

Een belangrijke component van de succesformule van Buffett is het tegen een hoog rendement herinvesteren van binnenkomende gelden. Hierbij gaat vooral om de winsten van dochterbedrijven. Die waren in de eerste zes maanden van dit jaar goed voor US $ 19,8 miljard winst.

Voorkeuren op volgorde

Eerste voorkeur van Buffett als bestemming voor de winsten is het tegen een aantrekkelijk rendement herinvesteren door de dochterbedrijven zelf. Het afgelopen halfjaar waren dergelijke 'capital expenditures' goed voor US $ 5,7 miljard. Overnames door de dochterbedrijven zelf ('bolt-on acquisitions') waren het afgelopen halfjaar goed voor slechts US $ 104 miljoen.

Tweede voorkeur betreft het volledig overnemen van bedrijven die daarmee dan aan het pallet van inmiddels circa 100 dochterbedrijven zouden worden toegevoegd. Het afgelopen halfjaar vond Buffett geen enkele kandidaat. Dat hangt ongetwijfeld samen met het gunstige beurssentiment en de opgelopen waarderingen.

Derde voorkeur is vergelijkbaar met de tweede voorkeur maar waarbij er in dit geval slechts een aandelenbelang gekocht wordt in plaats van een heel bedrijf. Maar ook wat dit betreft ziet Buffett kennelijk weinig kansen. In de eerste jaarhelft is er voor US $ 8,6 miljard verkocht en voor US $ 3,6 miljard gekocht waarmee er per saldo US $ 5 miljard verkocht is. Ook voor dit geld moet Buffett een nieuwe bestemming zien te vinden.

Vierde voorkeur betreft inkoop van eigen aandelen zolang dat volgens Buffett en Munger aantrekkelijk is ten opzichte van de door hen conservatief ingeschatte intrinsieke waarde van Berkshire Hathaway. Afgelopen halfjaar is er voor iets meer dan US $ 12 miljard ingekocht wat overigens wel minder was dan de US $ 18 miljard in de tweede helft van afgelopen jaar.

Aandeel nog net koopwaardig

Aan cash is er bij Berkshire US $ 144 miljard aanwezig en Buffett lijkt er niet op uit de cashpositie tot meer dan US $ 150 miljard te laten stijgen. Overigens kan Buffett als oplossing voor zijn geldprobleem uiteraard nog wel kiezen voor dividend, de vijfde (en laatste) voorkeursoptie zeg maar.

Onze inschatting, kijkend naar de momenten van de inkoop van eigen aandelen, is dat Buffett inkoop van eigen aandelen nog net aantrekkelijk beoordeelt tot een niveau van circa US $ 290,- per aandeel. Dat komt heel aardig overeen met het niveau waarop we Berkshire Hathaway zelf nog net koopwaardig bestempelen.

DISCLOSURE: Voor eigen rekening bezitten we aandelen Berkshire Hathaway.

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden