Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

De les van Egan Bernal

Categorie

In onze presentaties voor beleggers hebben we altijd een foto opgenomen van Egan Bernal, de winnaar van de Tour de France in 2019.

Hij won de Tour de France zonder ook maar een enkele etappe te winnen. Bernal nam niet de risico's die nodig waren voor een etappewinst en vergrootte zodoende juist zijn kansen voor het eindklassement.

Waar beleggers dikwijls menen dat om extra rendement te behalen het nemen van extra risico noodzakelijk is, veronderstellen we zelf dat misschien juist wel het omgekeerde het geval is...

Zelf volgen we dan ook een soortgelijke risicomijdende strategie. Zo speculeren we niet op koersdalingen middels short-posities en beleggen we niet met geleend geld. Uitsluitend beleggen we in bedrijven met sterke competitieve posities, goede vooruitzichten en een aandeelhoudersvriendelijk management. En enkel wanneer we de intrinsieke waarde ruim boven de beurswaarde ramen, overwegen we aandelen te kopen, als onderdeel van een gespreide portefeuille.

Minder risico, meer rendement

Stelt u zich eens een gewone dobbelsteen met zes zijden voor. Gooit u '1' dan verliest u 50% van de inleg en bij '6' is er juist 50% winst. Gooit u '2', '3', '4' of '5' dan is de winst steeds 5%. Hoe vaker u de dobbelsteen opgooit, hoe groter de kans op verlies...

Dat zit als volgt:

Gooit u de dobbelsteen eenmaal dan is uw verwachte rendement zo'n 3,3%. Het is absoluut niet gek wanneer een dergelijk rendement in een mum van tijd gerealiseerd kan worden.

Maar zoals aangegeven neemt het risico in dit geval met het verstrijken van de tijd toe. De kans '1' te gooien en met 50% verlies opgescheept te worden is immers niet zo groot (1/6 oftewel zo'n 16,7%) wanneer u eenmaal met de dobbelsteen gooit. De kans dat ten minste eenmaal '1' wordt gegooid neemt uiteraard wel toe wanneer de dobbelsteen vaker geworpen wordt.

Wanneer u en een kennis van u allebei een keer de dobbelsteen opgooien en de een gooit '1' en de ander '6' dan er is collectief gezien noch van winst noch van verlies sprake.

Maar wanneer u zelf eerst '1' (-50%) en vervolgens '6' (+50%) gooit dan is sprake van een verlies van 25% (om een verlies van 50% goed te maken is een winst van 100% nodig). Het gedurende vele jaren in aandelen beleggen heeft uiteraard meer gelijkenissen met het regelmatig en achter elkaar werpen van zo'n dobbelsteen met een zekere kansverdeling dan het slechts eenmaal werpen ermee.

Negatieve verwachte exponentiële groei

Ondanks het verwachte positieve rendement van zo'n 3,3% per worp is de verwachte exponentiële groei per worp zo'n 1,5% negatief. Werp de dobbelsteen 300 keer achter elkaar op en een aanvankelijke inleg van EUR 100,- is naar verwachting geslonken tot circa EUR 1,-. Dit ondanks dus het positieve verwachte rendement van zo'n 3,3% bij een eenmalige worp.

Het is wat tegenintuitief maar juist door het zoveel mogelijk vermijden van kleine kansen op grote verliezen is de uitkomst juist een hoger verwacht rendement. Dus eigenlijk: minder risico, meer rendement.

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden