Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

Opnieuw een positief jaar (aldus Siegel)

Categorie

Zelf hanteren we een eenvoudige beleggingsstrategie: gespreid beleggen in bedrijven met een sterke competitieve positie, gunstige vooruitzichten en met een aandeelhoudersvriendelijk management. Aandelen van zulke bedrijven kopen we uitsluitend - en houden we vervolgens rustig in portefeuille - wanneer we de waardering als aantrekkelijk beoordelen.

Vrijwel altijd zijn we volledig belegd. Dat maakt ook dat we aandelenmarkten op korte termijn niet hoeven te timen, iets waarvan we menen dat we dat niet kunnen (een grapje dat we wel eens maken is dat er beleggers zijn die weten dat aandelenmarkten zich op korte termijn niet laten timen, en beleggers die dat nog niet weten).

Jeremy Siegel

Waar we zelf vooral op individuele bedrijven focussen kijken we voor het grotere plaatje graag naar professor Siegel. Jeremy Siegel (76) is al ruim veertig jaar verbonden aan de Wharton School van de University of Pennsylvania. En hij is auteur van de klassieker 'Stocks for the Long Run' waarvan de titel de inhoud reeds vertelt.

In een recent interview stelt Siegel voor de komende jaren rekening te houden met (opgeteld) 20% tot 25% inflatie. Geld aanhouden op een spaarrekening of in de vorm van obligaties is volgens Siegel daarmee zeer onaantrekkelijk.

De waardering van de aandelenmarkt 'in totaliteit' is volgens Siegel niet overdreven hoog. Op basis van de verwachte winst voor dit jaar is een koers/winst-verhouding voor de S&P 500 te berekenen van ongeveer 21. Dat is wat hoger dan het langjarige gemiddelde maar volgens Siegel toch nog best redelijk vanwege de actuele rentestanden.

Die koers/winst-verhouding komt overigens nog wat lager uit - op ongeveer 18 - wanneer de zogeheten FAANG-aandelen - dit staat voor Meta Platforms (FB), Amazon (AMZN), Apple (AAPL), Netflix (NFLX) en Alphabet (GOOG) - buiten beschouwing zouden worden gelaten.

Ter bestrijding van de inflatie verwacht Siegel dat de rente dit jaar een heel aantal keren wordt verhoogd. Desondanks voorziet hij voor aandelen opnieuw een positief jaar, omdat de waarderingen in het algemeen nog best redelijk te noemen zijn maar eveneens omdat er momenteel eigenlijk geen goede alternatieven bestaan.

Het interview met professor Siegel is hier terug te vinden (de video duurt circa 7 minuten).

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden