Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

Het renterisico

Categorie

Looptijd is een term uit de wereld van de obligatiebeleggers. Hoe langer de looptijd van een obligatie - bijvoorbeeld 20 of 30 jaar in plaats van vijf jaar - hoe hoger de rentegevoeligheid en daarmee het renterisico.

Bij een rente van 0% maakt het in theorie niet uit of u een bedrag van EUR 100,- vandaag ontvangt of pas over 20 jaar. Maar bij een rente van 5% is EUR 100,- die u over 20 jaar ontvangt vandaag slechts zo'n EUR 38,- waard.

De koers van een obligatie en de rente zijn dus aan elkaar gekoppeld. Stijgt de rente dan dalen obligaties. En hoe langer de looptijd, hoe groter de daling dan is.

Voor aandelen geldt hetzelfde

Waar bij obligaties exact duidelijk is welke betalingen u wanneer verwachten mag zijn toekomstige winsten bij bedrijven veel minder goed voorspelbaar. Maar afgezien van die lagere voorspelbaarheid laten aandelen en obligaties zich qua renterisico toch wel degelijk met elkaar vergelijken.

Wie bedrijven / aandelen als soort van obligaties beschouwt zal begrijpen dat ook het renterisico sterk verschilt tussen het ene bedrijf en het andere.

Berkshire Hathaway bijvoorbeeld, Buffett's investeringsvehikel, maakt al veel winst maar die winst zal in de toekomst niet meer heel fors groeien. Vergelijk het daarmee met een obligatie met een vrij korte looptijd en dus met een vrij beperkt renterisico.

Alphabet, het moederbedrijf van Google, maakt ook veel winst (ten opzichte van de beurswaarde) maar hier is de verwachting dat de winst nog fors zal gaan stijgen. Daarmee is Alphabet te zien als bedrijf met een wat hoger renterisico dan Berkshire Hathaway.

Beduidend hoger is het renterisico bij zogeheten groeibedrijven waarbij beleggers rekenen op hoge winsten die nog heel wat jaren in de toekomst liggen. Denk ook aan de uiterst speculatieve meme-aandelen zoals GameStop en aan de vele niet-winstgevende bedrijven die de afgelopen tijd de weg naar de beurs vonden, al dan niet via een zogeheten SPAC (special purpose acquisition company).

Wie uitsluitend of overwogen belegt in het soort aandelen als in bovenstaande alinea loopt een aanzienlijk renterisico, mogelijk zonder daar bewust van te zijn. En dat terwijl er steeds meer indicaties zijn die wijzen op een periode van stijgende rente...

DISCLOSURE: Voor eigen rekening bezitten we aandelen Alphabet en Berkshire Hathaway.

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden