Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

Berkshire (nog steeds goedkoop)

Categorie

Zelf bezitten we aandelen Berkshire Hathaway, het investeringsvehikel van Warren Buffett. Ondanks dat dit aandeel afgelopen week weer een recordstand heeft bereikt is het nog steeds goedkoop.

Buffett zelf denkt er vermoedelijk ook zo over, afgaande op de zeer forse bedragen aangewend voor de inkoop van eigen aandelen. Daar heeft Buffett afgelopen jaar namelijk US $ 27,1 miljard aan besteed en dat is vrijwel gelijk aan de totale jaarwinst van de volledige collectie dochterbedrijven.

Rekent u mee

Berkshire Hathaway bezit 5,6% van de aandelen van Apple. Dat leverde Berkshire afgelopen jaar US $ 786 miljoen aan dividend op. Maar goed beschouwd impliceert dit belang dat 5,6% van de totale winst van Apple aan Berkshire toe komt, en dat is US $ 5,6 miljard (Buffett noemt dit 'look-through earnings').

Kijken we op dezelfde wijze naar de gehele aandelenportefeuille van Berkshire Hathaway dan laten deze zogeheten look-through earnings zich becijferen op ten minste US $ 15 miljard.

Naast aandelenbeleggingen bezit Berkshire ook een heel aantal volledige dochterbedrijven, waaronder batterijenfabrikant Duracell. Deze dochterbedrijven samen waren afgelopen jaar goed voor een winst (na belasting) van US $ 27,5 miljard. Opgeteld is de onderliggende winst bij Berkshire daarmee te becijferen op circa US $ 42,5 miljard.

De beurswaarde van Berkshire Hathaway bedraagt momenteel ongeveer US $ 730 miljard. Maar opgemerkt hierbij is dat nog sprake is van een overtollige cashpositie van zo'n $ 100 miljard. Daarvoor gecorrigeerd komt de beurswaarde uit op US $ 630 miljard.

Deel de gecorrigeerde beurswaarde van US $ 630 miljard door de onderliggende winst van US $ 42,5 miljard en de koers/winst-verhouding van Berkshire Hathaway laat zich becijferen op slechts 14,8.

Voor de S&P 500 betalen beleggers 23,8 keer de winst van afgelopen jaar. Daarmee vergeleken is Berkshire een koopje, temeer omdat de collectie dochterbedrijven - door Buffett en Munger persoonlijk geselecteerd - van een beduidend hogere dan gemiddelde kwaliteit is...

DISCLOSURE: Voor eigen rekening bezitten we aandelen Berkshire Hathaway.

 

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden