Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

MercadoLibre: de Amazon van Zuid-Amerika

Categorie

Graag delen we een fraai opgemaakte analyse met u van de Amazon van Zuid-Amerika: MercadoLibre. Deze analyse stelden we onlangs op voor Effect, het beleggersblad van de Vereniging van Effectenbezitters.* De analyse is hier te downloaden (PDF-bestand).

Zelf bezitten we aandelen Amazon.com. Enerzijds is het zo dat we optimistisch zijn over Amazon's clouddivisie (die heel lucratief is en bovendien heel schaalbaar) en anderzijds geldt dat ook de markt voor e-commerce nog altijd stevig verder groeit.

Er is wat online verkopen betreft een aantrekkelijke ontwikkeling gaande voor Amazon. Het percentage artikelen dat door Amazon zelf wordt verkocht daalt namelijk terwijl het aandeel verkochte artikelen door derden ('third-party sellers') juist stijgt.

De verkopen door derden zijn al goed voor meer dan de helft van e-commerce-omzet bij Amazon. Niet enkel incasseert Amazon een commissie voor iedere verkoop maar ook verdient Amazon aan het in opslag houden van artikelen in distributiecentra - zodat heel vlot bezorgd kan worden - en wordt bovendien een vergoeding gerekend voor de bezorging.

Om in een uitgestrekt land of regio snel te kunnen bezorgen is een netwerk van distributiecentra essentieel. En dat maakt dat de verwachting is dat deze markt tendeert naar een of slechts enkele spelers, zoals Amazon in de Verenigde Staten.

Naast aandelen Amazon bezitten we zelf ook aandelen Alibaba, de 'Amazon van China'. Weliswaar is Amazon in de Verenigde Staten dominanter dan Alibaba in China maar in het voordeel van Alibaba spreekt dan weer dat de Chinese markt voor e-commerce sterker groeit.

Vergelijkbaar met Amazon en Alibaba - maar zonder clouddivisie - is het Zuid-Amerikaanse MercadoLibre. Zuid-Amerika vormt een van de snelstgroeiende markten voor e-commerce. Dezelfde effecten als bij Amazon maken dat wij veronderstellen dat de positie van MercadoLibre in Zuid-Amerika steeds sterker wordt, en dit bedrijf over enige tijd bijzonder winstgevend zal zijn.

DISCLOSURE: Voor eigen rekening bezitten we aandelen Alibaba en Amazon.

Een VEB-lidmaatschap is wellicht ook voor u nuttig en interessant. Ziet u deze link voor uitleg over de voordelen ervan, informatie over de lidmaatschapssoorten en de optie tot aanmelden.

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden