Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

Een emotionele beproeving

Categorie

Vanaf afgelopen herfst tenderen aandelenmarkten zuidwaarts. Menigeen zal dit beslist niet als zodanig voelen maar wel degelijk is dat goed nieuws voor de meeste beleggers, omdat de meeste beleggers de komende jaren per saldo koper van aandelen zijn.

De ontwikkeling van aandelenmarkten in het recente verleden en die in de nabije toekomst (lees: de komende paar jaar) zijn aan elkaar gelinkt. Zijn aandelenmarkten recent fors opgelopen dan is dat ongunstig voor het rendement in de nabije toekomst. En hebben aandelenmarkten een flinke stap achteruitgezet - zoals nu - dan is dat juist gunstig voor het rendement dat te verwachten is.

Stijgende en met name dalende aandelenmarkten vormen een voortdurende emotionele beproeving voor beleggers. Vandaar dat we nog eens berichten over Mr. Market, de door Benjamin Graham (Buffett's leermeester) bedachte manisch-depressieve zakenpartner die symbool staat voor de aandelenmarkt. Wanneer u belegt in aandelen heeft u Mr. Market - of u het nu leuk vindt of niet - als uw zakenpartner.

Mr. Market

Stel, u heeft samen met een zakenpartner een bedrijf. Een degelijk, stabiel bedrijf met eveneens een stabiele, vaste klantenkring. Het bedrijf groeit langzaam maar gestaag. Kortom, stabiliteit alom.

Uw zakenpartner echter is allerminst stabiel...

De ene keer is hij uitermate positief over de toekomst en bereid u een heel forse prijs te betalen voor uw aandeel in de onderneming. En de andere keer ziet hij juist niets dan ellende. Op die momenten kunt u het belang van uw zakenpartner, Mr. Market, voor een habbekrats van hem krijgen. 

En uw zakenpartner heeft nog een bijzondere eigenschap. Iedere dag - enkel in het weekend blijft hij thuis - maakt hij zijn prijs aan u bekend. De prijs dus waarvoor hij zijn belang aanbiedt, en bereid is uw belang van u te kopen.

Voor één ding moet u echter oppassen... De manische depressiviteit van Mr. Market is zeer aanstekelijk: u dient constant te waken niet zelf beïnvloed te worden door de snel wisselende stemmingen van uw zakenpartner, Mr. Market.

Wanneer u de analogie van Mr. Market gaat toepassen op uw beslissingen op de beurs zult u vermoedelijk op een andere wijze tegen de beurs gaan aankijken. Wanneer uw zakenpartner weer eens depressief is - en koersen dalen - weet u nu dat dit waarschijnlijk een gunstig moment is om aandelen van Mr. Market over te nemen, en niet om zelf ook maar depressief te worden.

En wanneer aandelen weer eens een tijdlang onafgebroken stijgen, dan is te overwegen wat van uw aandelen aan uw zakenpartner aan te bieden. Hij is op dat moment manisch over de toekomst en bereid u een fraaie prijs voor uw aandelen te betalen!

En in alle andere gevallen of wanneer u geen extra geld te beleggen heeft? Dan kunt u uw zakenpartner het best gewoon negeren...

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden