Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

De daling verklaard

Categorie

"Voorspellen is moeilijk, vooral als het om de toekomst gaat." - Niels Bohr, Deens natuurkundige (1885 – 1962)

Zoals u ongetwijfeld bekend staan de aandelenmarkten stevig onder druk.

Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway bijvoorbeeld zag de koers dalen van EUR 110,- (oktober 2020) naar nog geen EUR 20,- deze maand. Opvallendst is misschien nog wel dat zulke enorme dalingen bij vergelijkbare 'groeibedrijven' eerder regel dan uitzondering zijn.

Ten aanzien van veel zogeheten groeibedrijven waren beleggers eerder wat al te optimistisch geworden. En daarbij komt dat juist dergelijke aandelen veel last hebben van de stijgende rente. Tegen een hogere rente of discontovoet verdisconteerd zijn het immers vooral verwachte winsten die wat verder in de toekomst liggen die nu minder waard zijn.

Recent echter zijn het niet enkel meer de koersen van groeibedrijven die sterk dalen maar staat vrijwel alles onder druk. Drie verklaringen voor de aanhoudende en steeds breder wordende daling:

Reden 1

De aanvankelijke daling van de groeibedrijven was vooral gerelateerd aan het oplopen van de rente in combinatie met doorgeschoten optimisme. Met de bredere daling recent prijzen beleggers daadwerkelijke economische malaise in, zoals afnemende groei en mogelijk een recessie.

Reden 2

In de financiële wereld is alles aan elkaar gerelateerd. Beleggers met geïmplodeerde groeiaandelen in portefeuille die beleggingen te gelde willen maken - om welke reden dan ook, bijvoorbeeld paniek - zullen geneigd zijn juist die aandelen te verkopen die nog wel goed hebben standgehouden. Bredere verkoopdruk is het gevolg.

Reden 3

Sommige investeringsfondsen en tevens particulieren beleggen deels met geld dat geleend is (dat gaat heel goed zolang het goed gaat). Nu de koersen van veel groeibedrijven zo sterk gedaald zijn en nu de daling zich verbreed heeft ligt het voor de hand dat sommige van deze partijen hun aandelen al dan niet gedwongen verkopen. Dat draagt dan uiteraard ook weer bij aan de verkoopdruk.

Wat doen we zelf?

Ook veel bedrijven die we zelf in portefeuille hebben zijn wat - en in enkele gevallen best substantieel - in koers gedaald. Daarover maken we ons weinig zorgen. We beleggen immers met een lange horizon en beleggen niet met geleend geld.

De bedrijven waarin we beleggen hebben stuk voor stuk een sterke competitieve positie, gunstige vooruitzichten en een aandeelhoudersvriendelijk management. En bovendien beoordelen we de aandelen ervan als erg aantrekkelijk gewaardeerd momenteel. Onze rotsvaste overtuiging is dat een portefeuille gespreid belegd in zulke aandelen uiteindelijk de weg omhoog onvermijdelijk hervindt.

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden