Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

Actuele beurstrivia

Categorie

Beurzen tenderen op termijn opwaarts - verklaard door de waardecreatie waarvan bij de onderliggende bedrijven gemiddeld sprake is - maar laten zich op de korte termijn niet voorspellen.

Bovenstaande gesteld hebbende houden we er zelf rekening mee dat de dieptepunten van 2022 heel wel mogelijk al op de koersenborden hebben gestaan. Zo daalde bijvoorbeeld de Dow Jones voor deze week maar liefst acht weken op rij. Zo'n verliesreeks is sinds 1932 niet meer voorgekomen.

Technologiegraadmeter Nasdaq zag tot eind april maar liefst US $ 7.500 miljard aan beurswaarde verdampen, en sindsdien zijn de verliezen verder opgelopen. Ter vergelijking: tijdens de coronapaniek verdampte op de Nasdaq US $ 4.500 miljard aan beurswaarde, tijdens de internetcrash (2000 - 2002) US $ 4.600 miljard en bij de kredietcrisis (2007 - 2009) US $ 2.500 miljard.

Paniekverhalen

Wanneer beurzen een tijdlang stevig dalen hebben de media de neiging met paniekverhalen te komen. Vorige week vrijdag bijvoorbeeld publiceerden journalisten meer dan 3.700 artikelen met daarin de woordcombinatie "bear market" (berenmarkt; een verwijzing naar een dalende aandelenmarkt), net op tijd om lezers nog een miserabel begin van het weekend te bezorgen.

Slechts op een enkele dag gedurende het afgelopen decennium werden meer artikelen met de woordcombinatie "bear market" gepubliceerd en wel op 12 maart 2020 toen de S&P 500 met bijna 10% daalde. Dat was - achteraf gezien - een uitstekend moment om aandelen te kopen.

De stevige en aanhoudende dalingen en de sombere berichten in de media laten beleggers bepaald niet ongemoeid. Zo houden beleggers als percentage van hun portefeuille sinds de aanslagen van september 2001 niet zoveel cash aan als momenteel, wat we zelf als positieve contra-indicator zien.

Erger dan de internetcrash

Wie al langer belegt zal zich ongetwijfeld de internetcrash (2000 - 2002) herinneren. Gedurende de 21 maanden die volgden op de piek daalde de Nasdaq zo'n 80% als gevolg van een rampzalige combinatie: lagere bedrijfswinsten en een lagere waardering (koers/winst-verhouding) die beleggers voor die winsten bereid waren te betalen.

Opvallend: sinds de waarderingspiek van de grootste techbedrijven in 2020 - de waarderingen lagen toen ruim onder de niveaus van 2000 - zijn de waarderingen sneller gedaald (-40%) dan ten tijde van de internetcrash (-31%).

Bovenstaande trivia garanderen uiteraard niets voor de korte termijn. Maar tezamen beschouwd achten we de kans onderhand wel vrij groot de laagste niveaus van 2022 inmiddels wel te hebben gezien, of daar in ieder geval niet meer ver vanaf te zitten...

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden