Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

Buffett's hamburgerquiz

Categorie

Een korte quiz van Warren Buffett (vrij vertaald uit zijn aandeelhoudersbrief over het jaar 1997):

"Als je van plan bent je leven lang hamburgers te eten en geen veehouder bent, zou je dan hogere of lagere rundvleesprijzen wensen? En, als je van tijd tot tijd een auto koopt en geen autofabrikant bent, zou je dan hogere of lagere prijzen wensen? Deze vragen beantwoorden zichzelf natuurlijk."

"Maar dan nu het eindexamen: als je verwacht de komende vijf jaar meer inkomsten te hebben dan uitgaven, hoop je dan op een hogere of lagere aandelenmarkt? Veel beleggers zien dit verkeerd. Ook al zijn velen de komende jaren per saldo koper, ze zijn opgetogen wanneer koersen stijgen en somber wanneer ze dalen. In feite verheugen ze zich omdat de prijzen zijn gestegen voor de 'hamburgers' die ze spoedig zullen kopen. Deze reactie slaat natuurlijk nergens op. Alleen degenen die in de nabije toekomst verkoper zijn, zouden blij moeten zijn met een stijgende aandelenmarkt. Degenen die in de nabije toekomst koper zijn hebben juist belang bij dalende prijzen."

Buffett vervolgt:

"Voor aandeelhouders van Berkshire Hathaway die op korte termijn niet van plan zijn te verkopen, is de keuze nog duidelijker. Om te beginnen sparen onze eigenaren automatisch, zelfs als ze elk dubbeltje uitgeven dat ze persoonlijk verdienen: Berkshire 'spaart' namelijk voor hen door alle winsten in te houden, en gebruikt dit geld om bedrijven en aandelen te kopen. En uiteraard geldt dan hoe goedkoper we deze aankopen doen, hoe aantrekkelijker dit indirecte spaarprogramma voor onze eigenaren is."

"Bovendien bezit je als aandeelhouder van Berkshire posities in bedrijven die consequent eigen aandelen terugkopen. Het voordeel dat deze programma's ons bieden neemt toe naarmate de koersen dalen. De inkoop van eigen aandelen bijvoorbeeld door Coca-Cola, The Washington Post en Wells Fargo tegen heel lage koersniveaus in de afgelopen jaren kwamen Berkshire veel meer ten goede dan inkoop vandaag tegen fors hogere koersniveaus."

Menselijke natuur

Vrijwel iedere belegger wordt vrolijk wanneer zijn of haar portefeuille gestaag groeit en baalt van stevige dalingen zoals ook recent. Zelf verklaren we die reactie vanuit de menselijke natuur, maar rationeel is het niet.

Veruit de meeste beleggers zijn de komende jaren per saldo koper van aandelen. Door zelf extra geld te beleggen of vanwege al dan niet verplichte pensioenopbouw. Of indirect vanwege ingehouden winsten van de bedrijven waarin al wordt belegd, die mogelijk worden aangewend voor overnames of de inkoop van eigen aandelen.

Lagere prijzen zijn gunstig voor vrijwel iedere belegger die niet van plan is op korte termijn te verkopen, onafhankelijk van de grootte van de portefeuille. Of, naar Buffett's voorbeeld vertaald, onafhankelijk van hoeveel hamburgers iemand in het verleden gegeten heeft...

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden