Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

Rusland niet, China wel

Categorie

In het verleden hebben we meermaals Rusland bezocht. Het is mede dankzij die bezoeken dat we nooit in Rusland hebben belegd. Maar in China wel.

Wat onze Chinese beleggingen betreft gaat het met name om een positie in e-commerce-gigant Alibaba en in Tencent, een bedrijf enigszins vergelijkbaar met Meta Platforms met bovendien nog een grote investeringsportefeuille. Het belang in Tencent bezitten we indirect via een belegging in Prosus dat 28,9% van de aandelen van Tencent in bezit heeft.

Rusland en China behoren allebei tot de zogeheten BRIC-groeilanden (Brazilië, Rusland, India en China). Beide landen zijn communistisch en voor beide landen geldt dat de relaties met het Westen regelmatig op gespannen voet staan.

Grote verschillen

Maar ondanks die overeenkomsten zien we toch vooral grote verschillen tussen Rusland en China.

Rusland telt zo'n 140 miljoen inwoners en is een economische dwerg. De grootte van de Russische economie bedraagt slechts zo'n 10% van de grootte van de economieën in het eurogebied. En opvallend: sinds de eeuwwisseling is in Rusland amper van economische groei sprake geweest.

En de rijkste Russen? Dat zijn meer dan eens personen met belangen in grondstoffen- en staatsbedrijven die op een vage wijze verkregen zijn en met schimmige connecties met de politiek.

Dan China. Het meestbevolkte land ter wereld telt 1,4 miljard inwoners en was tot een paar decennia geleden een derdewereldland qua welvaart en groei. Maar er heeft zich sindsdien een economisch wonder voorgedaan waardoor China intussen op de drempel staat om de grootste economie ter wereld te worden.

Uiteraard is China nu ook weer geen utopia. Maar wel degelijk is het zo dat zich daar de voorbije decennia honderden miljoenen mensen uit bittere armoede konden onttrekken. En dat is toch een prestatie van formaat!

De rijkste Chinezen? Dat zijn heel dikwijls ambitieuze ondernemers die met niets begonnen zijn en die door enorm hard werken - en een portie geluk - het zover geschopt hebben. De oprichters van Alibaba (Jack Ma) en Tencent (Pony Ma) zijn aansprekende voorbeelden. De heren zijn geen familie overigens.

Waar beleggers Rusland en China soms op een hoop gooien doen wij dat niet. We beleggen zoals gesteld niet in Rusland maar hebben in portefeuille wel wat ruimte gemaakt voor enkele Chinese beleggingen.

Uiteindelijk gaat het bij iedere belegging in essentie om een tweetal zaken: wat u krijgt en wat u ervoor betaalt. Alibaba en Tencent zien wij als twee bedrijven van exceptionele kwaliteit die opmerkelijk laag gewaardeerd zijn...

DISCLOSURE: Voor eigen rekening bezitten we aandelen Alibaba en Prosus.

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden