Van de auteurs van de bestseller
"Leer beleggen als Warren Buffett".

De truc van Prosus

Categorie

Ongeveer een maand geleden steeg Prosus stevig in koers nadat het bedrijf aankondigde stapsgewijs aandelen Tencent te willen verkopen om met de opbrengst eigen aandelen Prosus in te kopen. Wij kunnen ons in deze financiële truc uitstekend vinden, ondanks dat wij Tencent zelf als erg aantrekkelijk gewaardeerd beoordelen.

Tencent is een Chinees bedrijf dat wel wat overeenkomsten vertoont met Berkshire Hathaway. Er is namelijk enerzijds sprake van zeer winstgevende dochterbedrijven met een sterke competitieve positie (met name WeChat, een sociaal netwerk dat alom vertegenwoordigd is in China). En anderzijds is er sprake van een heel omvangrijke investeringsportefeuille met vooral technologiegerelateerde bedrijven die zelf al dan niet eveneens beursgenoteerd zijn.

De waarde van de bezittingen van Prosus is als volgt waarbij het zoals te zien is vooral gaat om het belang in Tencent:

# 28,9% belang in Tencent [EUR 118 miljard; circa EUR 83,- per Prosus-aandeel]
# Delivery Hero [EUR 2,4 miljard]
# Niet-beursgenoteerde deelnemingen [EUR 25 miljard*]
# JD.com [EUR 3,4 miljard, onlangs verkocht]
# Andere beursgenoteerde deelnemingen [EUR 2 miljard]
# Nettoschuld [EUR 1,4 miljard]

Per aandeel Prosus: +/- EUR 105,-
Actuele beurskoers van Prosus: EUR 63,61

* Uiteraard is de waardering van de niet-beursgenoteerde deelnemingen arbitrair en is het maar de vraag of deze nog wel de EUR 25 miljard waard zijn die het management van Prosus hieraan toekent.

Het plan van Prosus komt erop neer regelmatig aandelen Tencent te gaan verkopen om met dat geld eigen aandelen Prosus terug te kopen. Prosus wil hiermee doorgaan tot de korting teruggebracht is. Wij kunnen ons uitstekend in de constructie vinden. Ondanks dat aandelen Tencent worden verkocht neemt het belang in Tencent per aandeel Prosus toe vanwege de inkoop van eigen aandelen.

Bovendien zorgt de inkoop van eigen aandelen ervoor dat aandeelhouders van Prosus die hun aandelen niet verkopen een steeds groter belang krijgen in de andere bezittingen van Prosus waarvan de waarde op EUR 31,4 miljard is geschat (alle andere bezittingen exclusief Tencent).

DISCLOSURE: Voor eigen rekening bezitten we aandelen Prosus.

Bedankt voor het lezen van dit artikel!

Onze populaire aandelenanalyseservice ValueSelections uitproberen? Ontvang onze maandelijkse analyses van drie aantrekkelijke value-aandelen in het vervolg zelf ook!

Gratis voorbeeldrapport downloaden